22.05.2022

Bohemians i Teplice uspěli v baráži a zůstávají ve FORTUNA:LIZE

Bohemians Praha 1905

Redakce O2 TV Sport

Hotovo, dobojováno. Sezona 2021/2022 je už zcela minulostí. Fotbalisté Bohemians 1905 a Teplic se po nedělních odvetách baráže udrželi v nejvyšší soutěži.

Fotbalisté Bohemians 1905 porazili Opavu v domácím odvetném barážovém utkání 2:0 a v součtu se čtvrteční úvodní venkovní výhrou 1:0 se udrželi v první lize, kterou hrají nepřetržitě od roku 2013. Naopak Slezané na návrat do nejvyšší soutěže po loňském sestupu nedosáhli. O vítězství Pražanů rozhodl v prvním poločase Daniel Köstl, po změně stran se trefil Jan Chramosta. Zápas si nenechalo v Ďolíčku ujít 6095 fanoušků.

„Konec dobrý, všechno dobré. Dvojzápas s Opavou bylo to nejtěžší, co jsem zažil v pozici trenéra. Doufám, že už nikdy nebudu muset absolvovat takové zápasy. Bojovali jsme hlavně sami se sebou při vší úctě k Opavě, která podala velice solidní výkon, zejména doma. Spíš to bylo o nás, ať už zápas u nich nebo tady. Bylo to tady vidět prvních 15 minut. Trošku jsme se hledali a přenesli jsme si tíhu okamžiku. Trošku nás znejistily dva tři brejky, ale po vstřelené brance jsme se uklidnili. Troufám si říct, že už jsme to utkání nějakým způsobem kontrolovali, byť to úplně klidné nebylo, protože si všichni uvědomovali, o co jde. Cítil jsem zodpovědnost za všechny zaměstnance klubu a za všechny fanoušky. Jsem rád, že jsme Bohemku zachránili, nebyla to otázka trenéra Veselého, ale celého klubu. Děkuju hráčům, že se s tím utkáním takhle vypořádali. V kontextu obou zápasů jsme se zachránili zaslouženě,“ oddychl si hlavní trenér Pražanů Jaroslav Veselý.

Bohemians Praha 1905 – SFC Opava 2:0 (1:0).
Branky:
17. Köstl, 68. Chramosta. Rozhodčí: Zelinka – Hájek, Caletka – Ondráš. Žluté karty: Hronek, Bartek (oba Bohemians). Diváci: 6095. První zápas: 1:0, Bohemians se udrželi v první lize.
Bohemians Praha 1905: Valeš – Köstl, Křapka, Vondra – Dostál, Jindřišek, Beran (70. Bartek), Květ (86. Petrák), Kovařík (78. Fulnek) – Hronek (86. Puškáč) – Chramosta (78. Vaníček). Trenér: Veselý.
SFC Opava: Digaňa – Celba (75. Helebrand), Didiba, Žídek, Janoščín – Macháček (72. Bílek), Darmovzal – Šigut (46. Kramář), Pikul, Helešic (72. Ščudla) – Rataj (46. Kopečný). Trenér: West.

Fotbalisté Teplic remizovali v odvetě baráže o první ligu ve Vlašimi 2:2 a udrželi se v nejvyšší soutěži. Úvodní čtvrteční zápas vyhráli favorizovaní Severočeši hladce 3:0. Středočeský druholigový celek dnes doma dvakrát vedl po gólech Václava Svobody a Tomáše Zlatohlávka, hosté ale pokaždé dokázali vyrovnat. Prosadili se Jakub Mareš a krátce po změně stran střídající Václav Sejk. Tepličtí vyhráli teprve druhý z posledních sedmi venkovních zápasů a odvrátili hrozbu sestupu z nejvyšší soutěže, kde působí nepřetržitě od sezony 1996/97. Vlašim, která obsadila v druhé místo druhé místo, naopak na vysněný premiérový postup mezi elitu nedosáhla. Boj o první ligy přilákal na malý stadion ve Vlašimi zhruba 1316 diváků.

„Jeli jsme sem s jasným cílem a ten druhý důležitý krok jsme udělali. Vlašim ukázala svou sílu doma, my jsme tahali za kratší konec. Věděli jsme, že domácí to zkusí, že nic nevzdají. Jsme rádi, že jsme to přežili. Myslel jsem, že to bude trochu jednodušší, ale až do konce to bylo o nervech a maximálním úsilí. V poločase byla trochu bouřka, změnili jsme systém. To beru i na sebe, že to v prvním poločase moc nefungovalo. Vlašim byla nepříjemný soupeř. Musím říct, že už jsme toho měli všichni dost, protože sezona byla strašně dlouhá a náročná psychicky i fyzicky. Jsme hrozně rádi, že je to pro nás s dobrým koncem,“ ulevil si Jiří Jarošík, kouč Severočechů.

FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Teplice 2:2 (2:1).
Branky:
33. Svoboda, 39. Zlatohlávek – 36. Mareš, 49. Sejk. Rozhodčí: Szikszay – Nádvorník, Volf – Klíma. Žluté karty: Zlatohlávek, Solomon – Mareš, Tijani, Hyčka, Vondrášek. Diváci: 1316. První zápas: 0:3, Teplice se udržely v první lize.
FC Sellier & Bellot Vlašim: Vágner – Icha (81. Hošek), Broukal, Breda, Svoboda – Rigo (81. Toula), Křišťan, Suchan (88. Lehoczki), Jurásek – Zlatohlávek (65. Solomon) – Gning (81. Zinhasovič). Trenér: Hyský.
FK Teplice: Grigar – Kučera, Tijani, Vondrášek – Hyčka (90.+2 Prošek), Mareček, Sunzu (46. Sejk), Trubač, Shejbal – Fortelný (68. Kodad) – Mareš (81. Ledecký). Trenér: Jarošík.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME