09.01.2022

Mountfield otočil duel s Mladou Boleslaví a vyšvihl se do čela extraligy

Mountfield HK / Stanislav Souček

Redakce O2 TV Sport

Extraliga má nového lídra. Po nedělním vítězství 5:2 Hradec Králové vystřídal na čele Oceláře.

Východočeši vyhráli šestý z posledních sedmi zápasů, Mladou Boleslav porazili 5:2. Mountfield otočil utkání ze stavu 0:2, gólem a dvěma asistencemi se na obratu podílel obránce Filip Pavlík.

„Do poslední chvíle jsme nevěděli, kdo nastoupí. To se projevilo v první třetině, kdy jsme měli přílišný respekt ze soupeře a udělali dvě chyby, které potrestal. Do zápasu nás dostala přesilovka ve druhé třetině, která nás polila živou vodou. Celou třetinu jsme odehráli fantasticky a třemi góly zvrátili výsledek. Ve třetí třetině už nám malinko docházely síly, Boleslav nás zatlačila, měla spoustu šancí a podržel nás brankář Kiviaho,“ zhodnotil cenné vítězství hlavní trenér Mountfieldu Tomáš Martinec.

„Můžu jenom poděkovat týmu, že bojovným výkonem i v takovém složení dokázal porazit tak silného soupeře. Prvního místa si ceníme a jsme moc rádi, že se nám podařilo sezonu výborně rozjet a v polovině soutěže se držíme nahoře. Dobře ale víme, že nás čeká hodně práce a to nejdůležitější je před námi,“ doplnil úspěšný kouč.

Hokejisté Litvínova podlehli Brnu 2:3 v prodloužení. Severočeši obrali Kometu o bod poprvé v sezoně, ale na výhru nedosáhli, přestože si v první třetině vybudovali dvoubrankový náskok. V čase 60:47 rozhodl o úspěchu hostů útočník Peter Mueller jubilejní dvacátou brankou v sezoně.

„Byl to bruslivý hokej nahoru dolů. Oba týmy chtěly vyhrát, což bylo dobře vidět, šly si za vítězstvím. Nebylo to tolik nějaké zatahování se do obrany, šlo se opravdu do útoku a vytvářely se šance na obou stranách. My jsme nepříznivý vývoj, který vznikl v první třetině, kdy jsme inkasovali dvě branky, stáhli až v závěru zápasu, za což jsme hodně rádi. V prodloužení se to přiklonilo na naši stranu a jsme rádi za dva body z Litvínova,“ okomentoval zisk dvou bodů hlavní kouč Komety Jiří Kalous.

Hokejisté Vítkovic porazili Plzeň 4:2 a čtvrtému týmu tabulky se přiblížili už na rozdíl tří bodů. Domácím zajistil výhru za stavu 2:2 necelé čtyři minuty před koncem v přesilovce Jan Hruška, v power play pak vítězství zpečetil Petr Chlán.

„Myslím si, že jsme vůbec neodehráli špatný zápas. Myslím si, že to byl od nás dobrý výkon. Ale ani Plzeň samozřejmě nehrála špatně, takže ten zápas byl vyrovnaný. Myslím si ale, že o ten kousek jsme byli lepší,“ řekl pro www.hc-vitkovice.cz střelec vítězné branky Jan Hruška.

Hokejisté Českých Budějovic zvítězili na ledě Sparty 5:1 a porazili ji i potřetí v sezoně po dvou domácích výhrách. Dva body (1+1) zaznamenal útočník Pražanů Zdeněk Doležal, který v Motoru hostuje ze Sparty. Jihočeši se posunuli na osmé místo tabulky, sparťané po třech výhrách klesli na desátou pozici. Pod čtvrtý triumf Motoru z posledních pěti zápasů se třemi body za dvě branky a asistenci podepsal Lukáš Pech, který se díky součtu 250 branek v domácí nejvyšší soutěži a reprezentaci stal 72. členem Klubu hokejových střelců deníku Sport.

„Je nádherné, že se to stalo tady v O2 areně. Škoda, že tady nebylo víc diváků. Chtěl bych poděkovat domácím fanouškům za krásnou podporu na konci a za poděkování. Moc si toho vážím,“ prohlásil Lukáš Pech.

Hokejisté Pardubic otočili zápas na ledě Liberce a radovali se z vítězství 4:3 v prodloužení. Dynamo tak navázalo na vítězství s Hradcem Králové a Karlovými Vary a v roce 2022 zůstává i nadále neporaženo. Naopak Bílí Tygři ztratili podruhé za sebou zápas v prodloužení a celkově prohrál již třikrát v řadě. Utkání rozhodl svým druhým gólem v čase 60:38 útočník Anthony Camara.

„K vidění byl hodně bojovný zápas s velmi kvalitním soupeřem. My jsme si v utkání vůbec nepomohli přesilovkami, nakonec jsme ale využili alespoň závěrečnou power play. Liberec v minulém vzájemném zápase vyrovnával u nás pár vteřin před koncem, dnes se to povedlo nám. Dělba bodů byla spravedlivá a v prodloužení to mohlo dopadnout na obě strany. Jsme rádi, že bonusový bod bereme my,“ nechal se slyšet Richard Král, šéf pardubické střídačky.

Hokejisté čtrnáctého Kladna bez Jaromíra Jágra porazili Olomouc 2:0 a radovali se z výhry teprve podruhé z posledních 11 zápasů. Poslednímu Zlínu tak Rytíři unikli na rozdíl šesti bodů. O branky se postarali Miroslav Indrák a při power play Nicolas Hlava, dvě asistence si připsal Kyle Wood a první nulu v české extralize udržel kanadský brankář Landon Bow.

„Ani bych moc nechtěl hodnotit hru, ale chtěl bych kluky pochválit za to, jak se po nepovedeném zápase se Zlínem semkli a jak dnešní zápas parádně ubojovali. Byla tam od nich neskutečná obětavost. Za to bych jim chtěl poděkovat. Jsme samozřejmě rádi, že jsme zápas zvládli za tři body a napravili Zlín. O tom zápase jsme měli daleko jiné představy, než to nakonec dopadlo. Nebylo to pak jednoduché, ale něco jsme si k tomu řekli a kluci to hodili za hlavu a parádně k tomu přistoupili,“ chválil své svěřence po důležitém vítězství kladenský kouč Jiří Burger.

Souhrn 40. kola hokejové extraligy

Mountfield HK – BK Mladá Boleslav 5:2 (0:2, 3:0, 2:0).
Branky a nahrávky:
22. Oksanen (Blain, Smoleňák), 35. Lalancette (F. Pavlík, Kelly Klíma), 37. McCormack (Kevin Klíma, Lalancette), 57. F. Pavlík (Lev, Oksanen), 59. Lev (F. Pavlík) – 2. Raška, 11. Lintuniemi (Kelemen). Rozhodčí: Lacina, Úlehla – Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 6:5. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1000 (omezený počet).

HC Verva Litvínov – HC Kometa Brno 2:3 v prodl. (2:0, 0:1, 0:1 – 0:1).
Branky a nahrávky:
11. Balinskis (Fronk), 14. P. Straka (Fronk, Strejček) – 39. Zaťovič (Krištof, Ďaloga), 53. Tansey (Rákos, Vincour), 61. Mueller (Zaťovič, P. Holík). Rozhodčí: Pešina, Horák – Zíka, Šimánek. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. Diváci: 1000 (omezený počet).

HC Vítkovice Ridera – HC Škoda Plzeň 4:2 (0:0, 1:1, 3:1).
Branky a nahrávky:
26. Chlán (Dej), 44. Solovjov (Chlán), 57. J. Hruška (Solovjov, Roberts Bukarts), 60. Chlán – 22. Bulíř (Graňák), 47. Schleiss (Kaňák, Kodýtek). Rozhodčí: Kika, Ondráček – Malý, Pešek. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. Diváci: 1000 (omezená kapacita).

HC Sparta Praha – HC Motor České Budějovice 1:5 (1:0, 0:3, 0:2).
Branky a nahrávky:
15. R. Horák (Chlapík, Sobotka) – 27. Z. Doležal (J. Ondráček, Vráblík), 37. Valský (Holec), 40. Pech (Vondrka, Z. Doležal), 47. Pech (Percy, Gulaš), 50. Piskáček (Šenkeřík, Pech). Rozhodčí: Pražák, Micka – Votrubec, Brejcha. Vyloučení: 4:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1000 (omezený počet).

Bílí Tygři Liberec – HC Dynamo Pardubice 3:4 v prodl. (1:1, 1:1, 1:1 – 0:1).
Branky a nahrávky:
5. J. Vlach (Rosandič, P. Jelínek), 27. Šír (A. Najman), 44. Rychlovský (Klapka) – 13. Camara (Košťálek, A. Musil), 35. A. Musil (Košťálek, Camara), 60. J. Mikuš (R. Kousal, A. Musil), 61. Camara (Košťálek, R. Kousal). Rozhodčí: Sýkora, Šindel – Ganger, Rampír. Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 1000 (omezený počet).

Rytíři Kladno – HC Olomouc 2:0 (1:0, 0:0, 1:0).
Branky a nahrávky:
11. M. Indrák (Hlava, Wood), 60. Hlava (Wood). Rozhodčí: Hejduk, Pilný – Gerát, Hynek. Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 1000 (omezený počet).

Nejbližší extraligové přenosy na O2 TV Sport

Čtvrtek 13. ledna 2022 od 17.30 hodin: HC Kometa Brno – HC Vítkovice Ridera.
Moderátor:
Jan Velart. Komentátoři: Libor Basík a Tomáš Zetek. Expert: Jakub Koreis. Reportér: Jan Hrabal.

Pátek 14. ledna 2022 od 17.30 hodin: HC Sparta Praha – Mountfield HK.
Moderátor:
Jan Homolka. Komentátoři: Libor Basík a Tomáš Zetek. Expert: Roman Málek. Reportérka: Tereza Kubíčková.

Čtvrtek 20. ledna 2022 od 16.30 hodin: HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice.
Moderátor:
Jan Homolka. Komentátoři: Jan Velart a Tomáš Zetek. Expert: Miloslav Gureň. Reportérka: Tereza Kubíčková

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME