31.07.2022

Nadšený Hradec Králové opět obral Slavii o všechny body

FC Hradec Králové

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Slavie v prvním kole nové ligové sezony prohráli s Hradcem Králové v jeho mladoboleslavském azylu 0:1.

Zápas před vyprodaným hledištěm rozhodl v 54. minutě Daniel Vašulín po dlouhém nákopu od brankáře. Východočeši navázali na vítězství 4:3 z posledního vzájemného duelu z úvodu nadstavbové části minulého ročníku.

Slavii nevyšla generálka na čtvrteční úvodní zápas 3. předkola Evropské konferenční ligy s Panathinaikosem Atény. Úřadující český vicemistr v součtu s uplynulým ročníkem ztratil body popáté z posledních šesti utkání nejvyšší soutěže. Slavia navázala na porážku se Spartou ze závěru nadstavby minulé sezony a první kolo prohrála poprvé od roku 2015. Hradec Králové se v lize radoval z vítězství po třech porážkách za sebou.

„Jsme za to dnešní nečekané vítězství šťastní. Kluci splnili přesně to, co jsme si nastínili, vydali se presingem a potom to sehráli takticky z hlubšího bloku, který umíme hrát,“ pochválil v rozhovoru s Terezou Kubíčkovou své svěřence kouč Miroslav Koubek, který musel při tvorbě sestavy improvizovat.

O vítězství Votroků rozhodl svým gólem Daniel Vašulín. „Jen jsem se snažil trefit bránu. Ani jsem neviděl, jestli to šlo mezi nohama, nebo jestli to gólman tečoval. Jak jsem viděl, že to jde do brány, běžel jsem se radovat k praporku,“ líčil klíčový moment duelu.

„Máme už tu zkušenost z loňska, kdy to probíhalo podobně a jenom jsme dotahovali náskok soupeře. Dnes to bylo stejné, nedali jsme první gól a lacině jsme inkasovali,“ uvedl trenér Jindřich Trpišovský. O čem bude přemýšlet před čtvrtečním zápasem s Panathinaikosem?

FC Hradec Králové – SK Slavia Praha 1:0 (0:0).
Branka:
54. Vašulín. Rozhodčí: Zelinka – Hájek, Kříž – Franěk. Žluté karty: Kučera, Reichl – Douděra. Diváci: 5000 (vyprodáno).
FC Hradec Králové: Reichl – Klíma, Čech, Smrž – Harazim, Kučera, Kodeš, Vlkanova, Leibl (16. Rybička) – Kubala (73. Rada), Vašulín (83. Prekop). Trenér: Koubek.
SK Slavia Praha: Mandous – Douděra, Ousou, Santos (75. Tecl), Oscar – Holeš, Tiéhi (72. M. Jurásek) – Usor (58. Provod), Traoré (59. Ševčík), Ewerton – Jurečka (59. Lingr). Trenér: Trpišovský.

Jablonec nestačil na Bohemians

Fotbalisté Jablonce při soutěžní premiéře trenéra Davida Horejše zahájili novou ligovou sezonu domácí porážkou 0:3 s Bohemians 1905. Skóre zápasu úvodního kola otevřel v závěru první půle Ondřej Petrák, v 70. minutě přidal pojistku Roman Květ a těsně před koncem stanovil konečný výsledek střídající Adam Jánoš. Severočeši v součtu s přípravu prohráli pod Horejšem i páté utkání.

„Je to pro mě příjemné hodnocení. Výsledek i skóre je asi nad naše očekávání. Jeli jsme sem vyhrát, já se tím netajím, ale že to bude až takto, to by mě asi ani ve snu nenapadlo. Měli jsme slušný vstup do utkání a domácí jsme drželi na uzdě. Dvěma lacinými ztrátami jsme sice potom soupeři nabídli dvě šance a to nás trochu poznamenalo. Ale postupem času jsme se z toho dostali. Dali jsme gól a domácí jsme tím značně znejistěli. Po druhé brance byli domácí už jakoby zlomení. Korunovali jsme to třetí brankou. Asi jsme nebyli lepší o tři branky, ale tři body bereme se vší pokorou. Musíme ty body ale za týden potvrdit doma s Ostravou,“ řekl po utkání spokojený kouč „Bohemky“ Jaroslav Veselý.

FK Jablonec – Bohemians Praha 1905 0:3 (0:1).
Branky:
37. Petrák, 70. Květ, 87. Jánoš. Rozhodčí: Černý – Podaný, Pečenka – Batík. Žluté karty: Štěpánek, Jovović – Puškáč. Diváci: 3051.
FK Jablonec: Hanuš – Štěpánek, Martinec, Heidenreich, Polidar – Považanec – Pleštil (46. Šulc), Kratochvíl, Houska (78. Kubista), Jovović (70. Černák) – Sejk (69. Ikaunieks). Trenér: Horejš.
Bohemians Praha 1905: Valeš – Köstl, Křapka, Hůlka – Dostál, Jindřišek, Petrák (71. Jánoš), Kovařík (71. Nový) – Květ (82. Mužík), Hronek (89. Bartek) – Puškáč (82. Koubek). Trenér: Veselý.

Produktivní Dynamo obralo Pardubice

Fotbalisté Českých Budějovic při soutěžní premiéře trenéra Jozefa Webera porazili v úvodním kole první ligy Pardubice 2:0. Utkání hrané ve vršovickém Ďolíčku, kde mají Východočeši domácí azyl, rozhodli brankami záložník Patrik Hellebrand a stoper Martin Králik. České Budějovice zvítězily v nejvyšší soutěži na hřišti soupeře po 18 utkáních.

Dynamo jako jediný tým v minulém ligovém ročníku venku nevyhrálo, naposledy naplno bodovalo 1. května 2021 v Příbrami. Proti Pardubicím ale uspělo počtvrté z pěti ligových měření sil a ve vzájemných duelech drží neporazitelnost.

„Výsledek je výborný, věřili jsme naší taktice. Pardubice jsou mi herním projevem velmi sympatické, ve středu pole i na stranách mají velice pohyblivé hráče. I proto jsme před utkáním zvažovali změnu rozestavení, ale vstoupila nám do toho zranění některých hráčů. Přestože jsme dali první gól, tak jsme měli velké problémy, hlavně přes strany se dostával soupeř hodně do šancí, ale podržel nás gólman Šípoš. Do druhé půle jsme zatáhli defenzivního záložníka Griče víc mezi stopery a hra už byla daleko lepší, dokázali jsme vyplňovat prostory a hrozit i dopředu. Jsme rádi, že jsme ukončili sérii bez venkovního vítězství a můžeme se soustředit na další zápasy,“ pochvaloval si Jozef Weber, kouč Jihočechů.

FK Pardubice – SK Dynamo České Budějovice 0:2 (0:1).
Branka:
8. Hellebrand, 67. Králik. Rozhodčí: Klíma – Nádvorník, Machač – Petřík. Žluté karty: Vacek, Hlavatý, Solil, Krejčí (trenér) – Hais, Grič, Matoušek. Diváci: 926.
FK Pardubice: Markovič – Rosa, Vlček, Toml, Helešic – Janošek – Lima (63. Mareš), Hlavatý, Solil (75. Chvěja), Vacek (63. Sychra) – Černý (75. Huf). Trenér: Novotný.
SK Dynamo České Budějovice: Šípoš – Čolić, Králik, Havel, Sladký – Grič - Penner (57. Matoušek), Hellebrand (79. Broukal), Hora, Potočný (90.+1 Vais) – Škoda (58. Hais). Trenér: Weber.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME