30.07.2022

Ostrava hostí Olomouc, mistr z Plzně jede do Teplic

FC Viktoria Plzeň

Redakce O2 TV Sport

Otevřete brány, startuje nový ročník FORTUNA:LIGY! Sobotní program nabídne čtveřici utkání, v rámci hlavního programu na O2 TV Sport budete moci zhlédnout zápas Baníku se Sigmou a poté duel Teplic s plzeňskou Viktorií. Studio s moderátorem Petrem Svěceným začíná v 15.30 hodin.

Multidimenze O2 TV Fotbal v sobotním odpoledním menu nabídne souboj Zlína s Mladou Boleslaví a návrat Zbrojovky do nejvyšší soutěže: Brno vyzve Slovácko.

Sobota 30. července od 16.00 hodin: FC Baník Ostrava – SK Sigma Olomouc

Baník, který opět vede Pavel Vrba, se v premiéře představí v sobotu na ostravském městském stadionu proti Olomouci. Baník prohrál pouze dva z devíti přípravných zápasů, v posledních třech nenašel přemožitele.

Ostrava v lize s Olomoucí osmkrát v řadě neprohrála. „Bude to náročný soupeř, ale to je každý v lize. Olomouc se usazuje v horní polovině tabulky, pracuje s odchovanci a na úvod nás čeká těžký zápas,“ uvedl kouč Slezanů.

Celou sezonu lemují oslavy 100 let od založení ostravského klubu. „V přípravě jsem tu zažil zápas se Celticem Glasgow a vím, jací byli naši fanoušci. Rád bych, aby nás zase hnali a pomohli nás nakopnout podobně jako v mistrovské sezoně 2003/2004. Začátek soutěže je důležitý, věřím, že ho zvládneme,“ doplnil Pavel Vrba.

Sigma prohrála jediný z posledních čtyř venkovních ligových zápasů, Hanáci dle slov trenéra Václava Jílka vnímají letní proměnu svého soupeře: „Baník měl svoje problémy v přípravě, ale to je na startu sezony úplně normální, tomu já nepřikládám velkou důležitost. Přišel nový trenér, sžívá se s týmem.“

Olomouci se v přípravě tolik nedařilo: vyhrála jen dva z osmi zápasů, v posledních třech nezvítězila. „Musíme do hry dostat dobré věci z přípravy, které jsme trénovali, abychom mohli čelit silným soupeřům. V bouřlivé atmosféře bude zásadní, jak se s tímto tlakem vyrovnáme. Naší výhodou může být, že do sestavy jsou schopny naskočit letní posily,“ dodal kouč Sigmy.

„Ještěže než se začneme věnovat našemu hlavnímu odpolednímu zápasu, reportér Vladimír Grebennikov v Brně vyzpovídá trenéra Zbrojovky před duelem s Mladou Boleslaví, Eliška Machová ve Zlíně rozebere, kdo v Mladé Boleslavi nahradí produktivitu Ewertona, Douděry a Hlavatého,“ přiblížil program odpoledního studia jeho moderátor Petr Svěcený.

„S expertem Jakubem Podaným rozebereme ostravskou úspěšnost ve vzájemných zápasech, reportérka Denisa Doležalová zprostředkuje názory Pavla Vrby před obnovenou premiérou v Baníku,“ doplnil.

Sobota 30. července od 19.00 hodin: FK Teplice – FC Viktoria Plzeň

Sobotní večerní duel hostí teplická Stínadla, kam míří plzeňská Viktoria. Týmu Jiřího Jarošíka se letní příprava nevydařila podle představ, ale přesto domácí lodivod vzhlíží k sobotnímu utkání s optimismem a s vírou, že jeho tým nedá favoritovi nic zadarmo: „Všichni jsme viděli, jak výborně Plzeň zvládla předkolo Ligy mistrů. Mají zkušený tým, skvěle takticky vybavený a výborné standardní situace. Ale co víc si na úvod sezony přát, než doma přivítat mistra? Pro kluky to bude skvělý zápas,“ prohlásil.

Teplice, které se v minulé sezoně zachránily až v baráži, vyhrály jediný z posledních osmi domácích ligových zápasů s Plzní. „Pokusíme se o nemožné a rozhodně chceme předvést lepší výkon než v generálce proti Dukle, které jsme podlehli 1:4. Moc nevěřím tomu, že by proti nám Plzeň kvůli předkolům točila se sestavou, trenér Bílek nerad dělá velké změny v základní jedenáctce,“ uzavřel.

Plzeňští šampioni v úterý deklasovali HJK Helsinky 5:0 a v součtu s venkovní výhrou 2:1 hladce postoupili do 3. předkola Ligy mistrů. To Západočeši rozehrají v úterý na hřišti moldavského Tiraspolu. Viktoria nad Teplicemi čtyřikrát v řadě bez obdržené branky, poslední tři duely získala 1:0. „Jsme rádi, že jsme dvojzápas Ligy mistrů s Helsinkami zvládli. Ale v žádném případě nějak nepreferujeme jednu soutěž před druhou. Chceme zahájit ligu dobře. Už jsme o tom mluvili s hráči, že liga a evropské poháry jsou pro nás na stejné čáře,“ poznamenal Michal Bílek, kouč mistra.

Viktoria od říjnové porážky na Slavii v lize dvaadvacetkrát v řadě neprohrála a v případě bodového zisku v Teplicích překoná klubový rekord. „Neříkám, že v Teplicích neuděláme nějaké změny. Může se to stát, uvidíme, jaký bude zdravotní stav hráčů. Ale start ligy je pro nás velmi důležitý,“ doplnil.

V nové sezoně se FORTUNA:LIGA bude hrát se stejným typem míčů na všech stadionech. „Experti Antonín Rosa a Jan Rezek připojí své názory na tuto novinku, určitě rozebereme plzeňský postup do třetího předkola Ligy mistrů,“ poznamenal Petr Svěcený.

Reportérka Tereza Kubíčková si před zápasem popovídá s generálním ředitelem Teplic Rudolfem Řepkou o ambicích severočeského klubu. „A dojde i na Plzeň, Pavel Horváth nám prozradí detaily o změnách v týmu Viktorie, a to se zaměřením na Václava Pilaře,“ uzavřel.

Sobotní program FORTUNA:LIGY

Po skončení večerního přenosu následuje pořad F:INITO, který shrne včetně rozhovorů a rozebere všechna utkání sobotního programu.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME