18.09.2022

Plzeň porazila Slavii a získala tříbodový náskok

FC Viktoria Plzeň

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Plzně ve šlágru devátého kola FORTUNA:LIGY doma zvítězili nad oslabenou Slavií 3:0 a vystřídali rivala v čele tabulky. Úřadující mistři mají navíc k dobru odložené utkání s Brnem.

Hostující obránce Eduardo Santos, který v minulé sezoně působil ve Viktorii, dostal už ve druhé minutě červenou kartu a následnou penaltu proměnil Tomáš Chorý. Do poločasové přestávky přidal druhý gól Jhon Mosquera a po změně stran uzavřel skóre Lukáš Kalvach.

Plzeň v nejvyšší soutěži porazila Slavii po devíti zápasech a poprvé od února 2019. Svěřenci trenéra Michala Bílka protáhli svou rekordní ligovou sérii bez porážky na 30 duelů a posedmé za sebou vyhráli. Slavia nebodovala po sedmi kolech, během nichž šestkrát zvítězila.

Viktorii pomohlo, že hned v úvodu byl vyloučen slávista Santos. „Zápas pro nás začal dobře, dali jsme brzy gól. Zvládli jsme to dobře, ani proti deseti slávistům není jednoduché hrát. Porazili jsme výborný tým, takže velká spokojenost,“ liboval si Michal Bílek v rozhovoru s Radkem Šilhanem.

Lukáš Kalvach stvrdil vítězství Plzně nad Slavií třetím gólem a vůbec poprvé ve své kariéře se raduje z výhry nad sešívaným týmem. „Těší mě, že jsme Slavii porazili, je to super, můžeme se od toho odpíchnout dál. Hodně se přerušovalo, ale věděli jsme, že vedeme. Snažili jsme se hrát v klidu, gólem na 3:0 jsme to ukončili,“ usmíval se středopolař Viktorie.

Jhon Mosquera byl ústřední postavou souboje Plzně se Slavií. Nejprve se na něm hned v úvodu vyfauloval Santos, a sám poté přidal druhý gól Viktorky. „Jsem za výhru moc šťastný, teď si to můžeme užít. Jsme první, a pokračujeme dál. Každý zápas je těžký, ale se Slavií je to jako El Clássico, mají velkou kvalitu,“ vykládal záložník Plzně.

Šance Pražanů výrazně snížila červená karta pro Santose hned po minuty hry. „Vadí mi, že k té situaci vůbec došlo. Je problém, že nám jde hráč během první minuty sám na branku. Nezachytili jsme to, musel to pak křižovat stoper. Nepochopitelné,“ zlobil se Jindřich Trpišovský.

Stanislav Tecl byl po nepovedeném zápase v Plzni (0:3) hodně upřímný a otevřený. „Je neuvěřitelné, že se nám to stane na Slovácku, a my jsme tak hloupí, že stejnou chybu uděláme tady. Nemůžeme být takoví hlupáci, abychom tyhle chyby opakovali každý zápas,“ řekl naštvaně v narážce na brzkou červenou kartu a inkasovaný gól kapitán Slavie.

Hlavní rozhodčí Petr Hocek zasáhl do utkání Plzně se Slavií výrazně a hned po minutě hry vyloučil hostujícího Santose. „Byl jsem si naprosto jistý, že to je červená karta a pokutový kop, tak jsem do toho takto vstoupil. Santos zatáhnul, jak se říká, za záchrannou brzdu, chytil Mosqueru za rameno a stáhl ho, a tak zmařil zjevnou brankovou příležitost,“ popsal sudí po utkání.

FC Viktoria Plzeň – SK Slavia Praha 3:0 (2:0).
Branky:
3. Chorý z pen., 21. Mosquera, 73. Kalvach. Rozhodčí: Hocek – Nádvorník, Hájek – Klíma. Žluté karty: Jemelka, Pilař, Mosquera – Oscar. Červená karta: 2. Santos (Slavia). Diváci: 11 103.
FC Viktoria Plzeň: Staněk – Havel, Hejda, Pernica, Jemelka – Kalvach, Bucha – Sýkora (10. Pilař, 81. Holík), Vlkanova, Mosquera (89. Jirka) – Chorý (88. Bassey). Trenér: Bílek.
SK Slavia Praha: Mandous – Masopust, Santos, Kačaraba, D. Jurásek – Tiéhi, Ševčík – Douděra (79. Ewerton), Lingr (79. Jurečka), Olayinka (46. Oscar) – Tecl (66. Usor). Trenér: Trpišovský.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME