30.11.2022

Poslední fáze základní části NFL začíná

Buffalo Bills

Redakce O2 TV Sport

Týmy mají odehrané kolo v čase Dne díkuvzdání, a to znamená jediné. Začíná poslední fáze sezony, kde se rozhodne, kterých sedm týmů z konference AFC a konference NFC postoupí do play off. Mimo tradičního shrnutí uplynulého týdne se podíváme, jak si na tom stojí týmy před posledními šesti týdny základní části.

Začneme ale uplynulým týdnem s pořadovým číslem dvanáct. Ve čtvrteční předehrávce na Den díkuvzdání se odehrály tradičně tři utkání, která se rozhodovala až v samotné koncovce. Bills nejprve field goalem s vypršení časového limitu porazili houževnaté Lions 28:25. V souboji o druhé místo v divizi NFC East Cowboys na domácím hřišti zvítězili nad Giants 28:20. A v poslední dohrávce svátečního rozpisu dokázali Vikings doma přemoci Patriots po vyrovnané bitvě 33:26. Po dlouhé době tak viděli fanoušci na Den díkuvzdání tři vyrovnané duely. Co víc, tak utkání Cowboys a Giants bylo vůbec to nejsledovanější v historii základní části NFL, když ho sledovalo 42 milionů fanoušků v USA. Jen pro porovnání je to více než sledování finálového zápasu NHL, NBA a MLB dohromady.

O zábavu bylo postaráno i v nedělní skupině zápasů, když hned dvakrát rozhodovala dvoubodová konverze na konci utkání a dvakrát se šlo do prodloužení. Jaguars a a Chargers shodně zariskovali na konci zápasu, když pár vteřin před koncem ve svých zápasech s Ravens, respektive Cardinals místo vyrovnání kopem šli za dvoubodovou konverzi. Obou týmům se tento risk vydařil, a nakonec z toho byly vítězství. Do prodloužení šlo pak utkání Buccaneers-Browns a Raiders-Seahawks, které naopak rozhodli runningbaci. Nejprve sólem přes celé hřiště Josh Jacobs za Raiders v Seatllu, a pak o několik stovek kilometrů západně Chubb v Clevelandu. Pro oba týmy to pak byla překvapující výhra proti papírovým favoritům.

Před posledními šesti zápasy základní části pak vypadá tabulka pro playoff následovně. V konferenci AFC zatím drží první místa v divizi, a s ním i jistotu play off Chiefs (9–2), Dolphins (8–3), Titans (7-4) a Ravens (7–4). Zbylé tři místa tzv. wildcard týmů pak Bills (8–3), Bengals (7–4) a Jets (7–4). Souboj o čelo divize však ještě rozhodně není rozhodnutý a chleba se bude lámat v následujících týdnech. Dva týmy, které jsou v závěsu, ale zatím za hranicí playoff jsou Patriots (6–5) a Chargers (6–5).

V konferenci NFC jsou pak na prvních místech svých divizí Eagles (10–1), Vikings (9–2), 49ers (7–4) a Buccaneers (5–6). Tři místa pro wild card patří zbytku divize NFC East tedy Cowboys (8–3), Giants (7–4) a Commanders (7–5). V závěsu jsou pak Seahawks (6–5) a Falcons (5–7).

Šest týdnů, šest možných vítězství a prostor pro chybu, který se u některých týmů rovná nule. To je rozpis do konce základní části, která letos přináší neskutečné zápasy a infarktové momenty. V tomto týdnu se můžete těšit právě na souboje, které jsou důležité pro postavení v tabulce a samotné play off. Ve čtvrtek předehrávka Patriots–Bills a v neděli souboje Titans–Eagles a Chiefs–Bengals, které si můžete vychutnat na naší televizi.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME