06.08.2022

Povedený návrat do ligy: Brno zvítězilo v Olomouci

SK Sigma Olomouc

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Zbrojovky vyhráli ve 2. kole FORTUNA:LIGY 2:0 v Olomouci. Jediného nováčka nejvyšší soutěže poslal ve 20. minutě do vedení Jakub Řezníček a pojistku přidal v 70. minutě Michal Ševčík.

Jihomoravané poprvé po návratu mezi elitu zvítězili a v součtu s úvodní remízou se Slováckem drží neporazitelnost v nové sezoně. Brno zvítězilo v Olomouci v lize po 20 letech. Sigma nenavázala na vítězství z prvního kola v Ostravě.

„Sigma měla příležitosti, ale jednak jsme měli v bráně Martina Berkovce, který nás podržel, a jednak naši hráči nenechávali soupeři moc prostoru. Do defenzivy jsme odvedli perfektní výkon,“ chválil svůj tým kouč Richard Dostálek v rozhovoru s Denisou Doležalovou. A slova chvály měl i pro kapitána Jakuba Řezníčka.

V obou zápasech Zbrojovky v této sezoně se střelecky prosadil devatenáctiletý talent Michal Ševčík. „Mezi elitou se mi líbí, sebevědomí a jistota na balonu rostou. Ale nedělal bych z toho žádné závěry,“ zůstává brněnský záložník skromný. A jak vnímá přestupové spekulace kolem své osoby?

„Měli jsme dobrý vstup, tam jsme byli lepší a vypracovali si dvě tři šance. Brno pak ale skórovalo z první situace, to určilo ráz zápasu,“ shrnul trenér Sigmy Václav Jílek, který nebyl s výkonem svých svěřenců spokojený.

SK Sigma Olomouc – FC Zbrojovka Brno 0:2 (0:1).
Branky:
20. Řezníček, 70. Ševčík. Rozhodčí: Szikszay – Hrabovský, Volf – Franěk. Žluté karty: Texl, Přichystal, Šural, Granečný (všichni Brno). Diváci: 4636.
SK Sigma Olomouc: Macík – Chvátal, Vraštil, Jemelka, Zmrzlý (81. Šíp) – Breite, Sedlák (46. Vodháněl) – Navrátil (69. Zifčák), Růsek (81. Poulolo), Zorvan (73. Beneš) – Chytil. Trenér: Jílek.
FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Hrabina, Šural, Endl, Granečný – Texl, Souček – Ševčík (89. Fousek), Falta (88. Blecha), Přichystal (60. Alli) – Řezníček (79. Hladík). Trenér: Dostálek.

Plzeň protáhla rekordní sérii, doma zdolala Pardubice 2:1

Fotbalisté Plzně v druhém kole FORTUNA:LIGY doma udolali Pardubice 2:1 a po úvodní remíze v Teplicích poprvé v nové sezoně nejvyšší soutěže zvítězili. Ve 21. minutě otevřel skóre Jan Kliment, krátce po změně stran srovnal hostující Tomáš Solil, ale čtvrt hodiny před koncem rozhodl Milan Havel.

Obhájci titulu protáhli svou rekordní sérii bez ligové porážky na 24 zápasů. Viktoria se vítězně naladila na úterní domácí odvetu 3. předkola Ligy mistrů proti Tiraspolu, který v úvodním duelu v Moldavsku porazila 2:1. Pardubičtí ani napodruhé v tomto ligovém ročníku nebodovali.

„Jsme rádi, že jsme utkání vyhráli, protože nebylo vůbec jednoduché. Udělali jsme pět změn oproti poslednímu utkání z toho důvodu, abychom rozložili síly a viděli hráče, kteří toho tolik neodehráli. Nebylo to žádné podcenění, to vůbec ne, protože jsme viděli zápas Pardubic s Budějovicemi. Pardubice hrály výborně a byla to nešťastná porážka. Dnes Pardubice ukázaly, že mají kvalitní hráče, technicky dobře vybavené. Na nás bylo vidět, že souhra vázne. Bylo to trošku logické, protože tahle dnešní jedenáctka spolu prakticky nehrála. Byl to určitý risk, ale museli jsme ty změny udělat ve vztahu k úterku a velmi důležitému utkání s Šeriffem Tiraspol. Je to velmi cenné vítězství,“ řekl po utkání plzeňský kouč Michal Bílek.

FC Viktoria Plzeň – FK Pardubice 2:1 (1:0).
Branky:
21. Kliment, 75. Havel – 55. Solil. Rozhodčí: Zelinka – Hájek, Líkař – Orel. Žluté karty: Dedič – Toml, Hlavatý. Diváci: 7251.
FC Viktoria Plzeň: Staněk – Holík, Kaša, Čihák, Havel – Cadu (62. Kopic), Qose (46. Bucha), Kalvach, Mosquera (46. Pilař) – Kliment (46. Sýkora), Chorý (74. Dedič). Trenér: Bílek.
FK Pardubice: Markovič – Rosa (33. Kostka), Vlček, Toml, Helešic – Janošek – Tischler (74. Sychra), Solil, Hlavatý, Vacek (58. Lima) – Černý (74. Huf). Trenér: Novotný.

Liberec deklasoval Teplice, van Buuren se blýskl hattrickem

Fotbalisté Liberce ve 2. kole FORTUNA:LIGY doma deklasovali Teplice 5:1 a po výhře v premiéře na Spartě si připsali druhé vítězství v sezoně. Čtyři branky vstřelili hráči, kteří jsou ve Slovanu na hostování ze Slavie, třikrát se trefil nizozemský křídelník Mick van Buren a jednou ukrajinský obránce Maksym Talovjerov.

Svůj první ligový gól dal Mohamed Doumbia. Jediný úspěch hostí zaznamenal Jakub Urbanec a pro záložníka, který ještě vloni hrál jen Pražský přebor, to byl už třetí gól v tomto ročníku nejvyšší soutěži.

„Měli jsme výborný vstup do zápasu do vstřelené branky. Pak jsme 10 minut dělali všechno dělali špatně, ale dokázali jsme to ustát. Hráli jsme účelně, dávali jsme branky, když jsme to potřebovali. Rozdíl ve výsledku je větší, než byl ve hře. Báli jsme se celý týden, aby kluci (po výhře na Spartě) nelítali v oblacích, ale projevilo se sebevědomí z minulého zápasu. Hráči si věří. Van Buren má pro mužstvo zásadní přínos, je pracovitý a pohyblivý. I když v prvním poločase jsem měl k útočníkům výhrady, hlavně při třetím gólu to vyřešil skvěle,“ prohlásil spokojený kouč Liberce Luboš Kozel.

FC Slovan Liberec – FK Teplice 5:1 (3:1).
Branky:
45.+1, 53. a 69. Van Buren, 9. Doumbia, 22. Talovjerov – 43. Urbanec. Rozhodčí: Radina – Kubr, Šimáček – Hocek. Žluté karty: Červ – Hyčka. Diváci: 4500.
FC Slovan Liberec: Vliegen – Gebre Selassie, Plechatý, Talovjerov, Mikula (71. Purzitidis) – Červ (72. Varfolomejev), Doumbia (80. Višinský) – van Buren (80. Kozák), Frýdek, Preisler (61. Matoušek) – Rondić. Trenér: Kozel.
FK Teplice: Grigar – Kučera (46. Knapík), Dramé, Vondrášek (59. Hybš) – Hyčka, Mareček, Jukl, Urbanec – Křišťan (59. Čerepkai) – Gning, Žák (46. Kodad). Trenér: Jarošík.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME