28.04.2023

Rod draka: Oceláři získal čtvrtý mistrovský titul v řadě

HC Oceláři Třinec / Marian Ježowicz

Redakce O2 TV Sport

Hokejisté Třince slaví, úspěšnou obhajobu dovršili v šestém utkání finále play off proti Hradci Králové, který před svými diváky porazili 4:1. Celou sérii Slezané vyhráli 4:2 a nedovolili soupeři vyrovnat třízápasové manko.

Úvodní gól vstřelil ve 14. minutě třinecký obránce Martin Marinčin. Hosté vyrovnali ve třetí třetině zásluhou beka Mislava Rosandiče. Vítěznou branku dal v čase 56:43 útočník Libor Hudáček. Při power play Východočechů navýšili ještě rozdíl ve skóre útočníci Andrej Nestrašil a Marko Daňo.

Oceláři získali celkově páté zlato. Při současném vítězném tažení nepustili nikoho na trůn už od roku 2019. Sezonu předtím končili jako poražení finalisté. Od té doby vyhráli 13 sérií po sobě. V roce 2020 se extraliga nedohrála kvůli pandemii koronaviru.

Zatímco při třech předchozích triumfech koučoval mužstvo Václav Varaďa, tentokrát vedl tým ze střídačky Zdeněk Moták. „Jsou to krásné a neskutečné pocity, jsem maximálně spokojený a unavený. Je to hlavně zásluha kluků, z jejich strany je to skvělá vizitka, že dokázali vyhrát titul počtvrté za sebou. Jsem rád, že jsme s Vladem a realizačním týmem na to navázali, udělali jsme slušnou práci,“ pověděl architekt třineckého triumfu v rozhovoru s Terezou Kubíčkovou.

Vítězný gól Třince, který získal čtvrtý titul v řadě, vsítil Libor Hudáček. „Každý ví, co má dělat, to se mi líbí. Celou sezonu jsme si to říkali, předkolem jsme to přepnuli. Jak nám fanoušci nakreslili transparent, tlustá čára a jdeme na play off. Ukázali jsme sílu a není náhoda, že jsme vyhráli titul,“ usmíval se.

Třinecký Petr Vrána je po Rostislavu Vlachovi prvním kapitánem, který dovedl svůj tým ke třem titulům v řadě, celkově mají Oceláři už čtvrtý. „Když jsem byl malý, tak jsem to sledoval, je to obrovská čest. Pořád tomu ještě nevěřím, že jsme to dokázali čtyřikrát po sobě. Kdyby to takhle bylo pořád, tak klidně, že budu mít celou sezonu volno, pak potrénovat a na play off,“ pousmál se nad tím, že téměř celou sezonu promarodil, ale vrátil se na klíčové okamžiky.

Jedním ze strůjců dalšího třineckého triumfu byl opět brankář Ondřej Kacetl. „Play off bylo letos extrémně těžké, šli jsme z předkola a sezona nebyla úplně dobrá. Evidentně nezáleží na tom, jaká je základní část. Pak jsme chytli dva aspiranty na titul, dokázali jsme je porazit jako tým, pak Hradec, který hrál výborně. Jsme šťastní, že jsme to dali,“ oddechl si.

Martin Růžička získal už šestý mistrovský titul, navíc je nejproduktivnějším hráčem základní části i play off, což se mu povedlo jako prvnímu v historii. „Asi mládnu s věkem. Je to neskutečné, ale titul nic nepřebije. A jsem rád, že jsme ukázali, že i z předkola se dá vyhrát. Letos to bylo opravdu těžké, měli jsme předkolo, pak tři neskutečné soupeře. Jsem vyždímanej jak víno,“ usmíval se šťastně.

Martin Růžička získal už šestý mistrovský titul, navíc je nejproduktivnějším hráčem základní části i play off, což se mu povedlo jako prvnímu v historii. „Asi mládnu s věkem. Je to neskutečné, ale titul nic nepřebije. A jsem rád, že jsme ukázali, že i z předkola se dá vyhrát. Letos to bylo opravdu těžké, měli jsme předkolo, pak tři neskutečné soupeře. Jsem vyždímanej jak víno,“ usmíval se šťastně.

Andrej Nestrašil slaví třinecký titul i s babičkou, která hlásila, že přijede až pro pohár. A přijela! „Jsem hrozně rád, že tu mohla být. I minule byla na ledě, dokonce dělala i rozhovory. Jsme tým, kterému se podařilo postoupit z předkola a porazit tři týmy z top čtyřky. Klobouk dolů před každým jednotlivcem, mohl bych jít hráč po hráči a u každého říct moment, který byl v play off hrozně důležitý,“ chválil spoluhráče.

Poslední gól celé hokejové sezony dával Marko Daňo, který do prázdné brány pečetil výhru 4:1 a mistrovský titul pro Třinec. „Neskutečný pocit, klobouk dolů před všemi. Po vyrovnávacím gólu jsme se nezalekli a hráli jsme dál svoji hru. Jsem pyšný na všechny hráče i organizaci, že jsme to zase dokázali,“ zářil štěstím.

Daniel Voženílek byl jednou z výrazných postav finálové série, svoji první sezonu u Ocelářů zakončil titulem a svým důrazem pořádně trápil soupeře: „Sám proti sobě bych asi hrát nechtěl, ale mám takovou roli a snažím se to plnit. Jsem strašně rád, že jsem to týmu zapadl a fanoušci mě ocenili. Je to skvělý pocit, užívám si to.“ A co hmotnost poháru?

Královéhradecký kouč Tomáš Martinec dovedl Hradec Králové do prvního finále v historii klubu. Po prohře převládalo zklamání, ale na tým je pyšný. „Hráčům není co vytknout, zaslouží velké uznání za celou sezonu, za celé play off. Byli odhodlaní až do poslední chvíle. Rozhodla naše neproduktivita, v tom byl rozdíl,“ hodnotil v rozhovoru s Janem Hrabalem.

Kapitán stříbrného Hradce Králové Radek Smoleňák byl po prohře v šestém finále hodně smutný. „Když to dotáhneme takhle daleko, o to víc to mrzí. Sezona byla, jaká byla, ale dnes převažuje ohromné zklamání,“ mrzí ho.

Mountfield HK podlehl Třinci ve finále 2:4 na zápasy. Jak viděl sérii brankář Matěj Machovský? „Uteklo nám to na začátku, pak už to honíte do konce série a proti Třinci je to těžké, oni ví, jak to mají hrát. Myslím, že kdybychom urvali jeden zápas na začátku série, tak by to teď bylo zajímavější. Jsem ale strašně rád, že jsme to s klukama dotáhli takhle daleko. Do finále, to asi nikdo nečekal,“ povídal.

Kanaďan Ethan Werek slavil s Třincem mistrovský titul v roce 2019, letos musel v dresu Hradce Králové na stejném ledě skousnout porážku. „Být na straně poražených je na nic. Pracovali jsme fakt tvrdě, přišel jsem sice do týmu později, ale skvěle mě přijali, je v něm tolik skvělých kluků. Fakt jsem si přál, abychom to zvládli,“ mrzelo ho, ale i tak vysekl soupeři poklonu.

Jak viděl královéhradecký obránce Filip Pavlík sezonu, která skončila druhým místem? „Byla těžká, pak jsme chytli šňůru a vyhouplo nás to nahoru. Dostali jsme do sebe dobré sebevědomí a myslím, že jsme to potvrzovali i v play off. Máme výborný tým, jsme na tom dobře fyzicky, máme bruslící styl a všem jsme dělali problémy. Vůbec se nemáme za co stydět, jen je škoda, že jsme to nedotáhli do konce,“ mrzí ho.

HC Oceláři Třinec – Mountfield HK 4:1 (1:0, 0:0, 3:1).
Branky a nahrávky:
14. Marinčin (D. Voženílek), 57. L. Hudáček (D. Voženílek, Nestrašil), 59. Nestrašil (J. Jeřábek), 59. Daňo (P. Vrána, Smith) – 47. Rosandič (F. Pavlík). Rozhodčí: Hribik, Šír – Hynek, J. Ondráček II. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 5400 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Čukste, J. Jeřábek, Marian Adámek, Doudera – M. Růžička, Marcinko, Daňo – L. Hudáček, D. Voženílek, Nestrašil – Kurovský, Miloš Roman, Dravecký – Hrňa, P. Vrána, Chmielewski. Trenér: Moták.
Mountfield HK: Machovský – McCormack, Jank, Blain, Kalina, F. Pavlík, Rosandič – Werek, Miškář, R. Pavlík – Jergl, Lalancette, Perret – Okuliar, Kevin Klíma, Zachar – Pilař, Lev, Eberle – Smoleňák. Trenér: T. Martinec.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME