29.01.2023

Slavia nakonec rozstřílela Jablonec a vede ligu

SK Slavia Praha

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Slavie v úvodním utkání jarní části FORTUNA:LIGY přehráli Jablonec jejdnoznačně 5:1. Pražané vyhráli šesté kolo po sobě a poprvé od září se dostali do čela tabulky o bod před obhájce titulu Plzeň, která v sobotu doma nečekaně podlehla Hradci Králové 1:2.

Severočeši prohráli šest z posledních sedmi kol a venku v lize nebodovali počtvrté v řadě. Nadále jim tak patří první barážová příčka.

Slavia doma před necelými 14 tisíci diváky vyhrála i devátý zápas ligové sezony a je tam nejlepším týmem soutěže. S 56 brankami má nejlepší útok ligy. Třetí Spartě odskočila na sedm bodů.

Vršovičtí v lize s Jabloncem neprohráli v jedenáctém utkání za sebou (z toho 10 vítězství). Doma v nejvyšší soutěži ho porazili pošesté v řadě, v posledních pěti duelech navíc s celkovým skóre 22:1.

„Nejdůležitější dneska bylo zvládnout tenhle zápas, potřebovali jsme to, a povedlo se,“ pravil Jindřich Trpišovský, kouč Slavie. V rozhovoru s Radkem Šilhanem promluvil i o nejnovější posile a výkonu Micka van Burena.

Mick van Buren se hned v prvním zápase po návratu z úspěšného hostování v Liberci výrazně podepsal pod výhru Slavie, proti Jablonci (5:1) zapsal za třicet minut na hřišti gól a asistenci. „Půlrok v Liberci mi hodně pomohl, teď doufám, že ukážu formu i tady,“ pronesl nizozemský útočník, kterého dojalo přivítání od Tribuny Sever.

„Šedesát pět minut to fungovalo, ale potom jsme už nebyli nebezpeční, dostali se pod tlak a svými chybami jsme jim vítězství darovali,“ litoval David Horejš, kouč Jablonce.

SK Slavia Praha – FK Jablonec 5:1 (1:1).
Branky:
76. a 85. M. Jurásek, 12. Jurečka, 65. Van Buren, 67. Lingr – 45.+6 Jovović. Rozhodčí: Černý – Nádvorník, Machač – Kocourek. Žlutá karta: Šulc (Jablonec). Diváci: 13 742.
SK Slavia Praha: Kolář – Schranz (46. Douděra), Ousou, Santos, D. Jurásek – Hromada, Ševčík – Jurečka (46. M. Jurásek), Lingr (72. Provod), Olayinka (80. Ewerton) – Tecl (61. Van Buren). Trenér: Trpišovský.
FK Jablonec: Surovčík – Surzyn, Akpudje, Král, Souček – Považanec, Kratochvíl – Černák (80. Patrák), Šulc, Jovović (46. Pleštil) – Ikaunieks (68. Chramosta). Trenér: Horejš.

Liberec v mrazu urval s Pardubicemi pouze bod

Fotbalisté Liberce doma jen remizovali s posledním týmem tabulky Pardubicemi 1:1. Favorizované Severočechy poslala ve 40. minutě do vedení zimní posila Victor Olatunji, ale dvě minuty po přestávce hosté srovnali zásluhou vlastního gólu domácího Dominika Plechatého.

Pardubičtí v lize podruhé za sebou remizovali 1:1 a bodovali potřetí z posledních čtyř kol. V tabulce ztrácejí pět bodů na čtrnáctý Jablonec a dva body na patnáctý Zlín. Liberec vyhrál jediné z posledních čtyř kol a je devátý.

„Chtěli jsme do jara vstoupit vítězně, to se nám nepodařilo. Jsem zklamaný z výsledku a trošku i z výkonu,“ pronesl kouč Liberce Luboš Kozel.

„Byli jsme v druhém poločase lepším týmem, měli jsme možná i více příležitostí. Bod je zasloužený a my ho bereme,“ navázal pardubický trenér Radoslav Kováč.

FC Slovan Liberec – FK Pardubice 1:1 (1:0).
Branky:
40. Olatunji – 47. vlastní Plechatý. Rozhodčí: Orel – Ratajová, Mokrusch – Berka. Žluté karty: Vliegen, Ghali – Šimek. Diváci: 1508.
FC Slovan Liberec: Vliegen – Gebre Selassie, Prebsl, Plechatý – Fukala, Červ, Višinský (74. Rabušic), Valenta (74. Doumbia), Preisler (88. Mészáros) – Olatunji (62. Rondić), Ghali (62. Frýdek). Trenér: Kozel.
FK Pardubice: Nita – Icha (5. Kostka), Vlček, Hranáč, Helešic – Vacek – Pikul (46. Lima), Janošek, Hlavatý (87. Šimek), Tischler – Černý (73. Krobot). Trenér: Kováč.

Mladá Boleslav se rozešla s Brnem bez branek

Fotbalisté Mladé Boleslavi remizovali doma 0:0 s nováčkem Brnem. Zbrojovka tak po srpnové výhře 3:1 bodovala se Středočechy i ve druhém vzájemném duelu sezony a po přerušení třízápasové série porážek v neúplné tabulce drží desáté místo. Mladá Boleslav neprohrála potřetí za sebou a je osmá.

V utkání úvodního kola jarní části se v základních sestavách představila jediná zimní posila, v domácím dresu nastoupil na pravém kraji obrany Suchomel, který hostuje ze Sparty. Pouhých 1064 diváků v Lokotrans Areně v mrazivém počasí branku nevidělo.

Zbrojovka zakončila podzim s deseti ondrženámi góly ve třech ligových duelech, na jaře ale hned při první příležitosti udržela čisté konto. Brankář Berkovec tak stylově oslavil svůj 150. ligový start. Středočeši v nejvyšší soutěži doma neprohráli s Brňany podesáté v řadě.

„Viděli jsme typické první jarní utkání, ve kterém ani jedno mužstvo nechtělo prohrát. Oba týmy měly pasáže, kdy byly v utkání lepší. My měli nadějné situace v závěru, ale i Brno mělo svoje šance. Remíza odpovídá průběhu utkání,“ prohlásil Pavel Hoftych, kouč Mladé Boleslavi.

„Před zápasem jsme byli nastavení tak, že by bylo fajn, kdybychom tady remízu 0:0 uhráli. Takže s tím musíme být spokojení. Obě mužstva dokázala na perfektně připraveném terénu hrát zajímavý fotbal, bylo tam hodně kombinačních akcí. Bohužel jsme nebyli nebezpeční v pokutovém území. V závěru jsme se nakonec strachovali o bod, ale dokázali jsme ho ubránit, proto si ho vážím,“ dodal brněnský trenér Richard Dostálek.

FK Mladá Boleslav – Zbrojovka Brno 0:0.
Rozhodčí:
Batík – Paták, Kříž – Machálek. Žluté karty: Suchomel, Mareček, Kubista – Hrabina. Diváci: 1064.
FK Mladá Boleslav: Šeda – Kubista, Suchý, Donát – Suchomel, Mareček (85. Stránský), Matějovský (46. Škoda), Dancák (45. Žitný), Fulnek – Skalák (56. Kušej), Ladra. Trenér: Hoftych.
FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Hrabina, Hlavica, Šural, Divíšek – Texl, Blecha (76. Nečas) – Fousek (7. Hladík), Ševčík (90. Falta), Alli (76. Pachlopník) – Řezníček. Trenér: Dostálek.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME