03.08.2022

Slavia vyzve v Edenu Panathinaikos

SK Slavia Praha

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Slavie ve čtvrtek doma rozehrají 3. předkolo Evropské konferenční ligy proti Panathinaikosu Atény. Český vicemistr si v Edenu proti vítězi Řeckého poháru zkusí vytvořit náskok do venkovní odvety, která je na programu za týden. Zápas vysílá O2 TV Sport, studio s moderátorem Davidem Sobiškem začíná v 18.40 hodin.

Pro aténský celek je zápas v Praze prvním v tomto ročníku pohárové Evropy. Slavia hravě přešla přes druhé předkolo po výhrách 4:0 a 7:0 nad gibraltarským týmem St Joseph’s. Pražané potřebují na cestě do vytoužené skupiny vyřadit ještě dva soupeře, v případě postupu přes Panathinaikos by v závěrečném předkole narazili na lepšího z dvojice Spartak Trnava – Raków Čenstochová.

Vršovičtí nechtějí přetrhnout výbornou sérii, od ročníku 2017/18 hráli vždy ve skupině evropské pohárové soutěže. V premiérovém ročníku Evropské konferenční ligy došli svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského letos na jaře až do čtvrtfinále. Finále druhého ročníku bude v příštím roce hostit Eden.

Slavia v této sezoně už odehrála tři zápasy, Panathinaikos čeká premiéra. „Vycházíme ze zápasů, které odehráli na konci minulé sezony. Přípravné duely jsme viděli, na jednom jsme byli osobně. Je pravda, že příprava je vedena trochu odlišně, to vidíme i u nás. Nové hráče nakoukáváme z předchozích působišť, někteří nastoupili v posledním přípravném zápase s Volendamem. Známe typologii Šporara i Verbiče, oba proti nám hráli. Panathinaikos má charakteristický styl hry, jak v zakládání útoků, tak v defenzivě. Noví hráči se zabudují do systému a podpoří ho svou typologií, podobně jak tomu bylo u nás po odchodu Alexe Baha, kterého na pravé straně nahradili Douděra se Schranzem,“ uvedl Jindřich Trpišovský, trenér Slavie, pro klubový web.

Aténský tým, který sezoně 1970/1971 došel až do finále Poháru mistrů evropských zemí a ještě na začátku tisíciletí hrál pravidelně skupinu Ligy mistrů, se vrací do pohárové Evropy po pěti letech, podle kouče Pražanů to nehraje žádnou roli. „Mají řadu hráčů se zkušenostmi z evropských pohárů a mezinárodních soutěží. Bylo to vidět i na přípravném zápase proti Leverkusenu, který odehráli skvěle. Od zimy vyhráli všechna těžká utkání, žádný problém by to tedy pro ně být neměl. Podobně se o tom můžeme bavit i my, také k nám přišlo mnoho nových hráčů, rozhodovat však bude aktuální forma a rozpoložení týmů,“ prohlásil.

Slavia v sezoně 2001/2002 vypadla s Panathinaikosem v kvalifikaci Ligy mistrů po porážkách 1:2 a 0:1. „Připomínají mi Feyenoord, i když jsou trochu jiní. Celkovou kvalitou týmu bych je přirovnal k Feyenoordu. Je to komplexní tým, v obranné fázi jsou nesmírně obětaví, jsou týmoví. Dobře řeší obranné situace, mají výborného gólmana, v posledních třinácti soutěžních zápasech dostali pět gólů a bylo proti nim minimum šancí. Jsou málo zranitelní v obraně a v útoku ovládají všechny prvky útočné hry, jsou skvělí v křídelních prostorech, na obou krajích je silný útočník. Ve středu hřiště mají centrálního hráče, který všechno rozehrává, je to taková směs silných hráčů. Navíc se ještě doplnili o Magnússona, získali tak leváka do obrany. Vlastně nemají žádnou slabou stránku, mají silné standardní situace, jsou velmi dobří při obranných standardkách, jsou dobří v zakládání, těžko se napadají. Na stranách mají rychlé hráče, je to výborný a komplexní tým, stojí proti nám opravdu těžký kalibr. Musíme ze sebe dostat to nejlepší, abychom se jim vyrovnali,“ poznamenal šéf slávistické kabiny.

Slávisté půjdou do důležitého utkání neposíleni výhrou ve FORTUNA:LIZE, neboť v neděli 31. července podlehli Hradci Králové 0:1. „Jsme hodně nespokojení s tím, že jsme to nezvládli. Stín tam je velký. Měli jsme video, hodně jsme si to vyříkávali. Čísla z toho zápasu jsou nadstandardní, do pokutového území jsme za celý zápas dostali 70 míčů, ale to nezaručuje úspěch. Množství šancí musíme proměnit v kvalitu a efektivitu. Herní styl Panathinaikosu je odlišný, mají nepříjemné protiútoky, které táhnou spíše individuálně přes křídelní prostory. Naše práce ve finální třetině hřiště musí být určitě jiná. Nemyslím si, že budeme mít stejné držení míče jako s Hradcem Králové. Do zápasu potřebujeme dobře vstoupit, mít kontrolu nad hrou a neztrácet zbytečně míče, jelikož soupeř dokáže jít nahoru velmi rychle. Důležitá bude také finální přihrávka a postavení po ztrátě míče,“ nechal se slyšet.

„Panathinaikos na podzim a na jaře je úplně jiný tým. Do začátku sezony vstoupili špatně, postupně formovali tým. Na jaře už byli lepší výsledkově i herně. Je to komplexní tým, upozorňovali jsme zejména na nebezpečné křídelní hráče. V dnešní době není složité data či videomateriály získat a následně s nimi pracovat,“ dodal Jindřich Trpišovský.

Moderátor David Sobišek přivítá ve studiu přímo ve Fortuna Areně Davida Kalivodu, jenž se Slavií hrával Ligu mistrů. „Představíme si Panathinaikos Athény, společně s budeme zjišťovat jaká bouřka byla ve Slavii po nedělní prohře. Jindřich Trpišovský v rozhovoru s Radkem Šilhanem přiblíží změny v sestavě,“ prozradil šéfeditor fotbalové redakce O2 TV Sport.

Čtvrtek 4. srpna 2022, 3. předkolo Evropské konferenční ligy UEFA: SK Slavia Praha – Panathinaikos Atény.
Začátek studia:
18.40 hodin. Moderátor: David Sobišek. Expert: David Kalivoda. Komentátoři: Václav Pilný a Tomáš Radotínský. Reportér: Radek Šilhan.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME