14.01.2022

Sparta přehrála lídra z Hradce Králové, extraligu opět vedou Oceláři

HC Sparta Praha / Jan Pláteník

Redakce O2 TV Sport

Hokejisté Sparty porazili ve 41. kole extraligy Hradec Králové 4:1 a sesadili hosty z čela tabulky. Dva zápasy byly odloženy.

Sparta zvítězila i díky dvěma gólům a asistenci Miroslava Formana, Pražané porazili svého soupeře potřetí v sezoně, ve všech čtyřech vzájemných zápasech bodovali. Domácí vyhráli čtvrté z posledních pěti utkání.

Na sparťanské střídačce chyběli trenéři Josef Jandač s Miloslavem Hořavou. Za ně to společně s Tomášem Hamarou vzal sportovní ředitel Petr Ton. „Vzal jsem si na starost útočníky, snažil jsem se to udělat co nejlépe. Zároveň mi to kluci hodně zjednodušili,“ řekl ke svému záskoku. A jak v rozhovoru s Terezou Kubíčkovou hodnotil výhru 4:1?

Hokejisté Hradce Králové spadli z prvního místa tabulky, pustili před sebe Třinec. „Nepovedla se nám první polovina, pak se to těžko dohánělo. Musíme si uvědomit, že jsme se někam dostali tvrdou prací, ta v první půlce zápasu chyběla,“ prohlásil hlavní kouč Mountfieldu Tomáš Martinec.

HC Sparta Praha – Mountfield HK 4:1 (2:0, 1:1, 1:0).
Branky a nahrávky:
10. Pogorišnyj (M. Forman, Buchtele), 20. M. Forman (Buchtele), 25. Chlapík (E. Thorell, T. Pavelka), 49. M. Forman (Chlapík) – 31. Pilař (Lalancette, Kelly Klíma). Rozhodčí: Mrkva, Ondráček – Gerát, Hynek. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1000 (omezený počet).

Souhrn ostatních utkání pátečního programu 41. kola

Třinečtí hokejisté zdolali ve 41. kole extraligy poslední mužstvo tabulky Zlín 6:2. Obhájce titulu nastoupil se sedmi hráči z partnerského klubu ve Frýdku-Místku a dva jeho góly vstřelil Aron Chmielewski, jenž hrál při četných absencích v elitním útoku. Oceláři vstřelili polovinu branek v přesilových hrách, ve kterých ale také jednou inkasovali. Obě trefy hostí, kteří prohráli popáté z posledních šesti zápasů, dal kapitán Pavel Kubiš.

Své premiérové starty v extralize zapsali polští útočníci Komorski s Lyszczarczykem. „Jak je vidět, trenér sestavu poskládal výborně, protože jsme vyhráli 6:2. Takže mi musí stačit zahrát si s nimi v reprezentaci. Jsme rádi, že se tři Poláci sešli v kádru mistra republiky. Je to skvělý pocit. Kdyby byla plná kapacita haly, je možné, že by pár autobusů z Polska přijelo,“ poznamenal Aron Chmielewski, útočník Třince, pro www.hcocelari.cz.

Hokejisté Liberce zvítězili na ledě Plzně 4:1 a ukončili tak sérii čtyř porážek. Po bezbrankové první třetině získali náskok Bílí Tygři v prostřední části a dvěma góly ve třetí třetině Indiány zlomili. Plzeňští prožívají nejhorší pasáž ročníku, což podtrhla jejich čtvrtá prohra za sebou. Vítěznou trefu hostí zaznamenal ve 37. minutě Jan Šír.

„Hodnotí se mi to díky vítězství dobře. Po dlouhé době jsme celých šedesát minut hráli dobrý pracovitý hokej bez větších chyb. Dařilo se nám, vytvářeli jsme si šance, některé jsme i proměnili. Dokázali jsme navíc kromě jedné šťastné teče ubránit přesilovky soupeře a nic víc jsme mu nedovolili. Tím jsme si to naklonili na naši stranu. Byli jsme aktivní a dobře napadali. Gratulace hráčům do kabiny,“ řekl Patrik Augusta, hlavní kouč Severočechů.

Hokejisté třetích Pardubic zdolali doma předposlední Kladno 4:3 v prodloužení a vyhráli i čtvrtý zápas v roce 2022. Dynamo sice prohrávalo 1:3, ale obrat dovršil v poslední sekundě nastavení obránce Jan Košťálek. Pardubice tak i ve třetím utkání s Kladnem slavily dvoubodovou výhru.

„Podíval jsem se nejdřív na hodiny, jestli tam stihnu dojet. Bylo tam asi pět vteřin. Řekl jsem si, že by to mohlo vyjít. Věřili jsme, že to můžeme otočit,“ okomentoval Jan Košťálek svou trefu v čase 64:59.

HC Oceláři Třinec – PSG Berani Zlín 6:2 (3:1, 0:1, 3:0).
Branky a nahrávky:
9. Chmielewski (J. Michálek, Lyszczarczyk), 10. Chmielewski (Kundrátek), 14. Daňo (Miloš Roman, Svačina), 43. Kurovský (Svačina, D. Krenželok), 46. Jaroměřský (M. Kovařčík), 58. A. Nestrašil (Svačina, Daňo) – 9. Kubiš (R. Černý), 36. Kubiš (R. Veselý). Rozhodčí: Kubičík, Šindel – Brejcha, Votrubec. Vyloučení: 3:7. Využití: 3:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 1000 (omezený počet).

HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec 1:4 (0:0, 1:2, 0:2).
Branky a nahrávky:
29. F. Přikryl (Bulíř, Čerešňák) – 26. Filippi z trestného střílení, 37. J. Šír (Rychlovský, Kolmann), 53. J. Vlach (Melancon, Kolmann), 60. Gríger (Filippi, Birner). Rozhodčí: Lacina, Pražák – Ganger, Klouček. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. Diváci: 1000 (omezený počet).

HC Dynamo Pardubice – Rytíři Kladno 4:3 v prodl. (0:2, 1:0, 2:1 – 1:0).
Branky a nahrávky:
25. T. Urban (Anděl, Matýs), 52. Hecl (Paulovič, Blümel), 56. Blümel (A. Musil), 65. Košťálek – 16. Kubík (Plekanec, Hlava), 17. M. Filip (Wood, Ticháček), 50. M. Beran. Rozhodčí: Hradil, Kika – Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 7:3, navíc Camara – Dotchin oba 5 min. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1000 (omezený počet).

Nejbližší extraligové přenosy na O2 TV Sport

Čtvrtek 20. ledna 2022 od 16.30 hodin: HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice.
Moderátor:
Jan Homolka. Komentátoři: Jan Velart a Tomáš Zetek. Expert: Miloslav Gureň. Reportérka: Tereza Kubíčková.

Pátek 21. ledna 2022 od 17.30 hodin: HC Olomouc – HC Verva Litvínov.
Moderátor
: Jan Homolka. Komentátoři: Jan Velart a Tomáš Zetek. Expert: Miloslav Gureň. Reportérka: Tereza Kubíčková.

Čtvrtek 27. ledna 2022 od 17.00 hodin: HC Škoda Plzeň – HC Dynamo Pardubice.
Moderátor:
Jan Homolka. Komentátoři: Jan Velart a Tomáš Zetek. Expert: Jiří Tlustý. Reportér: Jakub Koreis.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME