25.04.2024

Dynamo je krok od titulu. Jak zareagují Oceláři?

HC Oceláři Třinec / Marian Ježowicz

Redakce O2 TV Sport

Hokejisté Pardubic mají v pátek první šanci ukončit třineckou nadvládu nad českou extraligou. Předzápasový program na O2 TV Sport začne v 16.15 hodin s moderátorem Janem Homolkou.

Oceláři prohráli v play off sérii naposledy před šesti lety, kdy ve finále nestačili na Brno. Od té doby získali čtyři mistrovské tituly a stále sní o tom, že letos vybojují pátý. S Dynamem ale prohrávají 2:3 na zápasy, a pokud chtějí získat Masarykův pohár, musejí Východočechy dvakrát porazit.

Třinec po sérii pěti výher prohrál tři z minulých čtyř utkání. „Člověk to samozřejmě může brát tak, že už nějaké tituly máme a oni ho chtějí, ale my ho chceme stejně jako oni. A určitě více. Je to jako droga a my ji chceme zpátky,“ řekl třinecký útočník Andrej Nestrašil po středeční pardubické porážce 0:3. Oceláři podruhé v play off nedokázali skórovat.

Ve vyřazovací části doma Třinec vyhrál šest z devíti zápasů, minule v neděli tam Pardubice zvítězily 6:2. Dynamo se třikrát prosadilo v posledních třech minutách, dvakrát při power play domácích hráčů.

Oceláři doma po sérii dvanácti vítězství prohráli tři z uplynulých sedmi duelů. „Čeká nás další utkání, které bude o maximální bojovnosti, maximálním nasazení. Na krev,“ řekl trenér Třince Zdeněk Moták.

Slezané tvrdí, že s fyzickou kondicí mít problém nebudou. „Jsme ve fázi sezony, kdy si vůbec nemůžeme připouštět únavu nebo nějaké mentální vyčerpání. Je to naše práce, kterou milujeme. Chodíme na zimák rádi, nabíjí nás to. Jsou lidi, kteří jsou v daleko horším stresu než my a zvládají to,“ podotkl Nestrašil.

Pardubice dělí jedna výhra od sedmého titulu. Svěřenci trenéra Marka Zadiny si ale uvědomují, že ještě není nic rozhodnuto. „Je to hlavně o hlavě. Vedeme 3:2, víme, co máme hrát a co pro to máme udělat. Poslední krok je vždy nejtěžší, ale my se dobře připravíme a zvládneme to,“ věří útočník Tomáš Hyka.

Dynamu, které venku zvítězilo ve čtyřech z uplynulých pěti utkání, nahrává i statistika. Týmy, které vyhrály páté zápasy v sérii, v drtivé většině případů následně celou sérii ovládly. I když například nezvládly šesté utkání, uspěly v rozhodujícím sedmém. „Snad to tak bude platit i dál,“ pousmál se Lukáš Radil. Pardubice vyhrály devět z posledních jedenácti odehraných zápasů.

Východočeši na to ale spoléhat nechtějí. „Viděl jsem pár jejich zápasů, když hráli v uvozovkách nad propastí a trošku náhodně vždycky dali gól. Jako kdyby jim vždycky nějaká neviditelná ruka nějakou záhadou pomohla, aby do propasti nespadli. Svůj hokej mají postavený tak, že to dokážou odehrát navzdory únavě. Pokud ale nastavíme rytmus nebo tempo jako posledně, měli bychom je udělat,“ dodal Radil.

Jan Homolka přivítá ve studiu v O2 areně experty Jakuba Koreise a Romana Málka, v úvodu se společně pověnují dosavadnímu vývoji série. „Z minulého utkání se zaměříme na druhou třetinu, v níž Dynamo rozhodlo. Reportérka Tereza Kubíčková pohovoří s Lukášem Sedlákem, Jan Hrabal s Adamem Smithem,“ uvedl moderátor.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME