19.01.2023

Erik Cais míří do WRC2 se Škodou Fabií RS Rally2

Red Bull Content Pool / Daniel Vojtěch

Redakce O2 TV Sport

„S novou Škodovkou o další krok mezi absolutní elitu. Nechci na sebe zbytečně vyvíjet tlak, ale vím, o co pojedu,“ říká Cais.

Třiadvacetiletý Erik Cais, který patří mezi generační talenty českého motorsportu, odstartuje už ve čtvrtek do letošního prvního závodu mistrovství světa WRC. Závod v Monte Carlu pojede Cais, který patří do kategorie WRC2, poprvé s novým závodním vozem Škoda Fabia RS Rally2.

Caise čeká ročník, během kterého se může zase o něco přiblížit místence mezi absolutní světovou elitou motorsportu. „Uvědomuji si, že tato sezona je hodně důležitá, ale snažím se, abych na sebe nevyvíjel až moc velký tlak, ale vím, o co pojedu. Prostě se soustředím na svou práci a na konci roku uvidíme,“ říká skromně český reprezentant.

Jezdce českého týmu Orsák Rallysport čeká během letošního roku sedm závodů mistrovství světa a dalších pět evropského šampionátu. „V Evropě bych rád bojoval o nejvyšší příčky. V závodech mistrovství světa se chci co nejdříve sžít s novým autem a taky bych byl rád, kdyby byla co nejvíce vidět česká vlajka,“ pokračuje Cais.

Novinku mladoboleslavské automobilky si totiž Cais vyzkoušel zatím pouze během čtyř testovacích dnů. „Dva na sněhu a dva na asfaltu ve Francii. Není to sice moc, ale auto funguje skvěle. Navíc je pro pilota dost intuitivní, takže se na něj snadno zvyká. Na vyladění detailů to bude chtít ještě trochu času, ale myslím si, že to půjde,“ vysvětluje jezdec, který začal závodit až v osmnácti letech.

A co čeká piloty v úvodním závodě šampionátu? „Minulý rok jsme na devatenácti kilometrech zažili suchý asfalt, břečku, sníh i čistý led a podle předpovědi počasí to vypadá, že to letos nebude jiné,“ směje se Cais, který během dospívání reprezentoval Česko na horském kole v disciplíně downhill.

Právě závod v Monte Carlu bude jedním ze sedmi, ve kterých se bude Cais snažit bodovat. „Pro jezdce z WRC2 to funguje tak, že musí dopředu nahlásit, ve kterém závodě pojedou o body. Zpětně to nejde,“ vysvětluje s tím, že někteří jeho konkurenti proto začnou ročník až později ve Švédsku.

A co říká mladý jezdec na náročný program, během kterého bude navíc ve volných týdnech testovat nový vůz? „Kalendář je dost nabitý, takže to bude náročné fyzicky i psychicky. Myslím si ale, že jsem dobře připravený, takže věřím, že to bude dobré,“ uzavírá Cais před letošní premiérou.

Rally Monte Carlo, kde skončil Cais minulý rok v kategorii WRC2 celkově druhý, začíná ve čtvrtek večer dvěma rychlostními zkouškami.

Kompletní seriál WRC vysílá stanice O2 TV Sport. Komentátor bude Tomáš Zetek, kterého o víkendu doplní elitní český automobilový jezdec Martin Semerád.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME