28.03.2024

LET se i s Češkami přesunula do Austrálie

Tristan Jones/ LET

Redakce O2 TV Sport

České hráčky se po náročném přesunu do Austrálie představí na přelomu března a dubna na dvou turnajích LET. Nejprve 29. až 31. března na pobřeží Nového Jižního Walesu na turnaji Women's NSW Open s finanční dotací 300 000 eur. O týden později čeká na hráčky Australian Women’s Classic v nedalekém Bonville.

Women's NSW Open vstoupí do svého 15. ročníku a popáté je tento turnaj pořádán společně pod hlavičkou LET a WPGA Tour of Australasia. Díky tomu je pole hráček tvořeno 80 členkami LET, 30 členkami WPGA, 12 regionálními kvalifikantkami a 10 hráček je na pozvání Golf NSW.

Hostitelským místem letošního Women's NSW Open je Magenta Shores Golf & Country Club, kde na hráčky čeká náročné linksové hřiště o délce 5 760 m s parem 71. Je známé svou strategickou hrou, úchvatným bunkrováním a všudypřítomným oceánským větrem, který výrazně ovlivňuje hru.

Turnaj odstartuje v pátek 29. 3. 132 hráček z 36 zemí a utkají se v soutěži na 54 jamek s cutem po druhém kole. Dále do nedělního finále půjde 60 nejlepších a všechny ties.

Kompletní čtveřice českých profesionálek má už náročný přesun do Austrálie za sebou a takto ho popisuje už z Magenty Klára Davidson Spilková: „Byla to hodně dlouhá cesta. Naštěstí jsem letěla na západ a s časovým posunem se nemusela tolik prát. Je tu podzim a příjemné denní teploty kolem 25 stupňů. Jen klokany jsem ještě neviděla, zato hadů a pavouků je tu spousta.“

Kvůli jiným povinnostem svého manžela Seana se Davidson Spilková musí více spoléhat na služby místních profesionálních nosičů holí. „Na prvním turnaji mi hole ponese klubový head-pro. Je to vlastně výhra, protože asi nikdo nezná hřiště lépe než on. Nejen že tu hodně od moře fouká, ale zdejší osmnáctka má v sobě navíc pár záludností, o kterých je dobré vědět,“ prozradila profesionálka.

Pro Davidson Spilkovou je to návrat do Austrálie po několika letech, kdy se více soustředila na turnaje pořádané ve Spojených státech a Evropě. Jiné je nejen klima a časové pásmo s rozdílem deset hodin, ale i charakter hřiště a tráva. „Ani netuším, co tady roste za trávu. Vypadá jako bermuda, ale asi nějaká jiná, zdejší odrůda. Hřiště u moře a celé okolí jsou nádherné a jsem moc ráda, že jsem se nakonec na tak dlouhý výlet na druhou stranu zeměkoule vydala,“ vzkázala těsně před prvním turnajem golfistka.

Klára Davidson Spilková vstoupí do turnaje z jamky č. 10 v 7.37 hodin místního času (21.37 hodin středoevropského času).

Sára Kousková se do Magenty přesunovala postupně přes Los Angeles, Fidži a Nový Zéland: „Když se teď ohlédnu zpět, tak oba týdny splnily přesně to, co jsem si představovala. Skvěle jsem si v USA zatrénovala, na Novém Zélandu pak odpočinula, jak fyzicky, tak mentálně, protože začátek sezóny byl opravdu náročný po všech stránkách.“

Kousková chce na turnaji přetavit solidní hru v dobrý výsledek na nevyzpytatelném hřišti. „To je velmi půvabné, ale poměrně dost náročné. Zatím jsme na něčem podobném letos nehráli, bude to zajímavá výzva. Magenta Shores GCC leží na poloostrově, kdy na jedné straně je moře, na té druhé pak velké jezero. Ač je okolo hřiště spousta stromů, samotný profil je spíše linksového typu se spoustou hlubokých bunkerů a nerovných fairwayí. Tento týden to bude hodně o správných rozhodnutích z odpaliště, protože nepřesnosti mohou mít fatální následky. Velkou roli také bude hrát vítr, který může už tak dost těžké hřiště udělat ještě složitějším. Samotnou kapitolou jsou velmi členité greeny, které z Česka můžeme znát třeba ze Zbraslavi,“ dodává momentálně česká jednička žebříčku Order of Merit LET 2024.

Sára Kousková vstoupí do turnaje z jamky č. 10 v 8.10 hodin místního času (22:10 středoevropského času).

Přímo na fairwayi druhé jamky, ve velmi přátelském prostředí, které jim připravily hostitelské rodiny, bydlí Sára Kousková společně s další členkou české equipy, Janou Melichovou. Ta se po dvoutýdenní pauze a chvályhodném výkonu na ARAMCO na Floridě vydala z České republiky do Austrálie. „První polovinu sezony je má strategie jasná: hrát co nejvíce mohu. S letními olympijskými hrami v Paříži na obzoru je klíčové, abych hrála, sbírala body a nevynechávala turnaje kvůli pohodlí,“ vysvětluje Melichová. Jak dál uvádí, její odhodlání není jen o zlepšování dovedností a postavení v žebříčcích, ale také o dokazování její odolnosti a závazku reprezentovat svou zemi na jedné z nejprestižnějších sportovních scén světa.

Melichová neskrývá velké odhodlání podat v Austrálii co nejlepší výkon: „Během letu jsem se rozhodla zůstat vzhůru; zdálo se mi to jako nejlepší způsob, jak se přizpůsobit změně času po dvou týdnech na Floridě, poté v Praze a nyní v Austrálii.“

Jana Melichová zahájí hru na jamce č. 1 ve 12.39 hodin místního času (2:39 středoevropského času).

Jako poslední z českých hráček vstoupí do turnaje Kristýna Napoleaová. „Magenta je nádherná. Turnaj bude hodně zajímavý, protože se dá předpokládat, že ráno budou padat mnohem lepší výsledky než odpoledne, kdy se zvedá vítr, a bude to tak na dvě hole. Hřiště je krásně upravené, kromě jiného nabízí hodně divotů na fairwayích. A protože jsme v Austrálii, na greenu tu a tam narazíme na hada. I přesto si to tu obrovsky užíváme a těšíme se na turnaj.”

Ten pro Kristýnu Napoleaovou začíná na jamce č. 1 ve 13.10 hodin místního času (3.10 hodin středoevropského času).

Turnaj můžete sledovat živě na O2 TV Sport v sobotu 30. března od 2.30 hodin ráno a v neděli 31. března od 3.30 hodin ráno.

Autor: Tomáš Přikryl / Česká golfová federace

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME