22.10.2022

Liberec urval podještědské derby s Jabloncem

FC Slovan Liberec

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Liberce zvítězili nad Jabloncem 2:0. Domácí poslal v utkání 13. kola FORTUNA:LIGY ve 41. minutě do vedení Michael Rabušic a pojistku přidal druhý z útočníků Mick van Buren.

Slovan v nejvyšší soutěži po čtyřech utkáních zvítězil a na sedmém místě neúplné tabulky odskočil soupeři na rozdíl pěti bodů. Jablonečtí v posledních třech kolech nebodovali a patří jim 12. příčka.

Liberec v podještědském derby potřetí za sebou neprohrál, doma porazil severočeského rivala poprvé po čtyřech zápasech. Jablonečtí nebodovali potřetí z posledních čtyř venkovních ligových duelů a v součtu s pohárem čtyřikrát po sobě neskórovali.

„Byl to z obou stran líbivý fotbal. Cítil jsem z mužstva, že je po těch minulých nezdarech zdravě nažhavené. Derby nevyhrává fotbalovější mužstvo, ale to, které víc chce, a to jsme byli my,“ prohlásil kouč Luboš Kozel, který má proti Jablonci mimořádně úspěšnou bilanci, v rozhovoru s Denisou Doležalovou.

Poprvé v sezoně se zkušený liberecký útočník Michael Rabušic objevil v základní sestavě a důvěru trenérovi oplatil nejlepším způsobem, gólem nasměroval Slovan k výhře 2:0 nad Jabloncem. „Už před zápasem jsem tušil, že vyhrajeme, viděl jsem, jak jsou všichni nastavení, jak se soustředí. Zvládli jsme to, i když to třeba pro některé kluky bylo první derby,“ pochvaloval si po cenné výhře.

Jablonec padl v podještědském derby na půdě Liberce 0:2 a prohrál čtvrtý soutěžní zápas v řadě, ve všech čtyřech přitom vyšel i střelecky naprázdno. „Nevyhrál lepší tým. Vytvořili jsme si větší šance než Liberec, ale neproměnili jsme je. Odklonilo se od nás to štěstíčko, musíme tomu jít naproti,“ zoufal si trenér David Horejš.

FC Slovan Liberec – FK Jablonec 2:0 (1:0).
Branky:
41. Rabušic, 75. van Buren. Rozhodčí: Černý – Caletka, Líkař – Franěk. Žluté karty: Mészáros, Višinský, Prebsl – Kratochvíl, Heidenreich, Chramosta, Houska. Diváci: 3758.
FC Slovan Liberec: Vliegen – Prebsl, Talovjerov, Plechatý – Mikula, Červ, Frýdek (83. Purzitidis), Mészáros (60. Preisler) – Višinský (83. Fukala) – van Buren (89. Kozák), Rabušic (61. Rondić). Trenér: Kozel.
FK Jablonec: Hanuš – Akpudje, Heidenreich, Krob (66. Považanec) – Cools, Kratochvíl, Houska, Polidar – Jovović (83. Patrák), Chramosta (77. Šulc) – Sejk. Trenér: Horejš.

Olomouc stoupá, porazila také Zlín

Fotbalisté Olomouce otočili vývoj utkání se Zlínem a porazili jej 2:1. Hosty poslal do vedení na konci první půle Lamin Jawo, Hanáci vyrovnali v 70. minutě, kdy si míč za vlastního gólmana srazil Rudolf Reiter. Obrat dokonal v 82. minutě Vít Beneš.

Sigma bodovala v nejvyšší soutěži popáté za sebou a v neúplné tabulce se posunula na šesté místo. Předposlední „Ševci“ venku v lize nevyhráli od loňského srpna 21. duel za sebou a nebodovali tam po čtyřech remízách. Na poslední Pardubice ale stále mají šestibodový náskok.

„Nebyl to špatný zápas, ale udělali jsme moc chyb v defenzivě. Náš tým ale zaslouží respekt za to, jak odehrál druhou půli,“ řekl na tiskové konferenci trenér domácích Václav Jílek.

„My jsme zahodili spoustu šancí, je to náš dlouhodobý problém. Kdybychom vedli 2:0, byl by vývoj závěru zápasu jiný,“ konstatoval kouč hostí Jan Jelínek.

SK Sigma Olomouc – FC Trinity Zlín 2:1 (0:1).
Branka:
70. vlastní Reiter, 82. Beneš – 38. Jawo. Rozhodčí: Nehasil – Pečenka, Hádek – Klíma. Žluté karty: Zmrzlý – Jawo, Procházka. Diváci: 2190.
SK Sigma Olomouc: Trefil – Pokorný, Beneš, Poulolo (46. Vodháněl) – Chvátal, Breite, Spáčil (46. Zorvan), Navrátil (89. Zifčák), Zmrzlý – Chytil (90.+2 Sláma), Růsek (86. Vraštil). Trenér: Jílek.
FC Trinity Zlín: Rakovan – Kolář, Simerský, Procházka – Reiter, Hlinka (85. Vukadinović), Janetzký (62. Hrubý), Čanturišvili – Silný (85. Didiba), Jawo (62. Fillo), Dramé (62. Bartošák). Trenér: Jelínek.

Řezníčkova show: Pardubicím nasázel hattrick

Fotbalisté Brna porazili díky třígólovému Jakubu Řezníčkovi 3:1 poslední Pardubice. Utkání ve vršovickém Ďolíčku, kde hrají Východočeši domácí zápasy, rozhodl brněnský kapitán trefami ve 40., 50. a 74. minutě a s devíti góly se dotáhl na dosud nejlepšího ligového střelce Stanislava Tecla ze Slavie. V 80. minutě už jen snížil střídající Dominik Mareš.

Zbrojovka bodovala po třech porážkách a posunula se na osmé místo neúplné tabulky, navíc má k dobru dohrávku proti vedoucí Plzni. Pardubice nenavázaly na minulou domácí výhru a prohrály devět z posledních 10 kol. Zbrojovka vyhrála v zápase na hřišti soupeře po dvou porážkách a venku získala 12 z celkových 17 bodů v ligové sezoně.

„Nepřipouštěli jsme na sebe žádný tlak, že bychom už měli zvítězit. Měli jsme výborný vstup do sezony, ale pořád se bereme jako nováčci soutěže. S výkonem a s výsledkem jsme dnes jednoznačně spokojení, přestáli jsme úvodní tlak a od druhé branky už jsme celkem dominovali,“ zhodnotil kouč Brna Richard Dostálek na tiskové konferenci.

„Důležitý zápas, který jsme nezvládli. Bylo to o prvním gólu, soupeř nás vyškolil z efektivity,“ litoval domácí trenér Radoslav Kováč. „Máme talentované fotbalisty, hráči tu mají kvalitu. Ale potřebujeme i soubojové typy, víc čekáme od zkušenějších hráčů. Potřebujeme mít také zdravé stěžejní hráče, dneska nám chyběl Hranáč, zraněný je i Solil. To nejsou výmluvy, ale fakta, nemáme osu týmu,“ dodal bývalý reprezentant.

FK Pardubice – FC Zbrojovka Brno 1:3 (0:1).
Branky:
80. Mareš – 40., 50. a 74. Řezníček. Rozhodčí: Szikszay – M. Vlček, Volf – Kocourek. Žluté karty: Černý, T. Vlček – Berkovec, Pachlopník. Diváci: 877.
FK Pardubice: Markovič – Kostka, T. Vlček, Chlumecký, Rosa (67. Mareš) – Janošek (77. Vacek), Icha – Zahradníček (54. Sychra), Hlavatý, Helešic – Černý (54. Lima). Trenér: Kováč.
FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Hrabina, Hlavica, Šural, Granečný – Texl, Souček (76. Pachlopník) – Hladík (85. Rogožan), Ševčík (90.+4 Nečas), Alli (85. Fousek) – Řezníček (90.+4 Blecha). Trenér: Dostálek.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME