15.05.2024

Šestice českých golfistek si zahraje na LET v Německu

Tristan Jones/ LET

Redakce O2 TV Sport

​Od čtvrtka 16. května do neděle se na Golf & Country Club Seddiner See koná Amundi German Masters. LET se tak vrací na svůj mateřský kontinent a otevírá očekávanou etapu, do které vkročí hned šestice českých profesionálek v čele s obhájkyní loňského titulu na German Masters Kristýnou Napoleaovou.

Nadcházející pětiměsíční šňůru turnajů Ladies European Tour na evropském kontinentě přeruší jen zářijový Solheim Cup, za kterým se do USA vydá dvanáctka vyvolených Evropanek. Do dějiště Amundi German Masters, Golf & Country Clubu Seddiner See jihozápadně od Berlína, nyní zamířilo 132 hráček z 35 zemí, které se utkají o dotaci 300 000 euro na 72 jamek s cutem po druhém kole pro 60 nejlepších a všechny ties.

Do víkendového finále se bude chtít probojovat i šest českých profesionálek: Klára Davidson Spilková, Sára Kousková, Tereza Melecká, Tereza Koželuhová, Jana Melichová a nechybí ani obhájkyně loňského titulu Kristýna Napoleaová. Té je pochopitelně věnovaná asi největší pozornost mezi českými golfistkami, ale svoji roli si příliš nepřipouští: „Je to samozřejmě zajímavý pocit, nikdy jsem nebyla v pozici obhajovat titul, ale nepřijíždím sem se zvláštními očekáváními. I loni jsem sem jela s čistou hlavou, čekala jsem spíš konec sezony a pak přišlo vítězství jako blesk z čistého nebe. Tahle sezona je zas trochu naopak, prvních šest cutů jsem minula, v JAR jsem, myslím, zahrála docela dobře, pak ale zase Korea byla, jaká byla… Rozhodně jsem nepřijela nějak zlomená, chci si to tu hlavně užít. Hřiště se zdá, že nebude tak tvrdé, míče nebudou tolik dobíhat. Mrzí mě, že tu se mnou nebude můj caddy Honza Brumlich, ale domluvila jsem se s Evou Koželuhovou, že když postoupím do víkendu, že mi přijede dělat caddie ona. Tak si to dávám jako cíl, aby ‚Evík‘ mohla přijet a už se moc těším,“ prozradila před turnajem držitelka trofeje German Masters 2023.

Naopak na svoji letošní premiéru v nejvyšší evropské profesionální soutěži se chystá Tereza Koželuhová: „Ve čtvrtek mi začíná první letošní start na LET v Německu. Moc se těším, hřiště je v nádherném stavu, počasí vypadá, že nám také přeje a moje hra se tváří také dobře. Je to pro mě turnaj po delší době, takže do toho nejdu s nejvyšším očekáváním… Budu hrát ránu po ráně a snažit se projít do víkendu a pak se uvidí. Moc se na to těším.“

Další z Češek Tereza Melecká se ještě vrací k předchozímu turnaji: „Do Koreje jsem se moc těšila, byla to taková třešnička na dortu, protože jsem s tímto turnajem vůbec nepočítala a pozvánku na něj jsem dostala pět dni před odletem. Celkově ho hodnotím velmi pozitivně, protože podmínky byly nelehké a hřiště obtížné. Proto jsem ráda, že i přes první podprůměrné kolo jsem dokázala udělat cut a vybojovat 15. místo. Přesun na další turnaj do Německa byl velmi rychlý a náročný. V pondělí dopoledne jsem vyletěla ze Soulu směr domů, v úterý ráno jsem byla už na cestě autem do Berlína a ještě ten den jsem odehrála cvičných devět jamek. Po náročném týdnu a sedmihodinovém časovém posunu už na víc síly nebyly. Jsem ráda, že jsem se na turnaj dostala, protože je opravdu blízko domova a hlavně jsem ho hrála už dvakrát. Je super, že je nás tady šest Češek a těším se, že se tady budeme vídat a trávit společně nějaký čas.“

Nejvýše postavená česká hráčka žebříčku Order of Merit Sára Kousková má za sebou dva týdny turnajové pauzy: „O tom, že nepoletíme do Soulu, jsme rozhodli už dříve. Čeká nás teď několik turnajů v řadě, takže přelet do Asie a zpět by byl dost náročný fyzicky. Takže jsme místo finančně lukrativního podniku v Soulu raději zvolili trénink na domácím hřišti v Nebřenicích. Jsem přesvědčená, že to byl správný krok. Cítím na sobě, že jsem si kvalitně zatrénovala a trochu i mentálně odpočinula. Bylo to potřeba, už na turnajích v JAR mi trochu scházel drajv ze začátku roku. Teď jsem pozitivně naladěná a na první letošní turnaj v Evropě se moc těším.“ Po tréninku na PGA National Oaks tedy nyní čeká Kouskovou ostrý start na hřišti Seddiner See. „V první řadě je skvělé, že máme turnaj, na který můžeme dojet autem. Samotný resort je hezké a klidné místo uprostřed přírody, kde často fouká. Jsem tu už potřetí a přijde mi, že je letos hřiště nejlépe připravené. Greeny a fairwaye nejsou díky dřívějšímu termínu tak tvrdé jak v minulých letech, vše je takové živější a zelené. Milým bonusem je to, že bydlíme opět přímo na hřišti, na odpaliště jedničky to máme deset minut chůzí, takže se vše lépe plánuje. Věřím, že se vše projeví na kvalitní hře a na další turnaj do Francie budeme odjíždět spokojení – jak herně, tak výsledkově,“ věří v úspěch Kousková.

Jana Melichová přijela do Německa již tento víkend, aby si před začátkem turnaje stihla zahrát několik tréninkových kol. I přes svou znalost hřiště z předchozích let, si klade za cíl připravit se důkladně, aby mohla čelit všem výzvám, které Jižní hřiště nabízí. „Jsem vlastně moc ráda, že jsem si dala dva týdny pauzu a vynechala turnaj v Koreji. Začátek sezony byl intenzivní a vidím na hráčkách teď tady v Německu co s nimi dělá skok z Jihoafrické republiky do Koreje a hned zase do Evropy. Pauza byla pro mě také důležitá kvůli intenzivní evropské šňůře turnajů, kterou German Masters otevírá,“ uzavírá Melichová.

Do prvního kola Amundi German Masters se na hřiště dlouhé 5902 m s parem 72 vydají ve čtvrtek naše hráčky v tomto pořadí a časech: Kristýna Napoleaová v 8:37 z jamky č. 1, Klára Davidson Spilková v 9:10 z jamky č. 1, Tereza Melecká v 9:54 z jamky č. 10, hned za ní Tereza Koželuhová v 10:05 také z jamky č. 10, Jana Melichová ve 13:28 z jamky č. 1 a jako poslední Sára Kousková ve 13:39 z jamky č. 10

Celý turnaj Amundi German Masters 2024 vysílá přímým přenosem od čtvrtka do neděle O2 TV Sport. Ve čtvrtek a v pátek od 11:00 do 14:00, o víkendu od 12:00 do 15:00.


Autor: Tomáš Přikryl / CGF

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME