21.04.2024

Slavia dohnala dvoubrankové manko, bod s Olomoucí je přesto ztrátou

SK Sigma Olomouc

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Slavie v 29. kole FORTUNA:LIGY velmi nečekaně jen remizovali doma s Olomoucí 2:2 a výrazně si zkomplikovali boj o titul.

Červenobílí z druhého místa tabulky ztrácejí už čtyři body na obhájce trofeje pražského rivala Spartu, která s předstihem získala jistotu prvenství po základní části.

Sigma v Edenu v 66. minutě senzačně vedla 2:0 po brankách Jakuba Pokorného s Pavlem Zifčákem, velký favorit už stihl pouze srovnat zásluhou gólů Jana Bořila a Mojmíra Chytila. Slávisté po porážce v minulém kole 0:1 v Plzni podruhé za sebou ztratili body, což se jim v ligové sezoně stalo teprve podruhé. Sparta díky prvenství v základní části bude mít v nadstavbě při derby výhodu domácího prostředí.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský ani na druhý pokus nedosáhl na 192. vítězství v historii samostatné nejvyšší soutěže, čímž by překonal rekordmana Pavla Vrbu. Slavia doma v lize ztratila body s Olomoucí po šesti výhrách za sebou, na svém stadionu v nejvyšší soutěži nezvítězila poprvé po sedmi duelech.

Sigma navázala na minulé vítězství nad Jabloncem a na osmém místě drží naději na elitní šestku a nadstavbovou skupinu o titul.

„Ten zápas měl rozdílný pasáže. Měli jsme dobrý vstup prvních dvacet minut, ale bohužel jsme z toho tlaku a těch šancí vytěžili jen tyč. Ten náš výkon ke konci poločasu šel hodně dolů, hodně jsme znervózněli. Pak jsme si to zkomplikovali inkasovanými lacinými brankami. V tom závěru jsme dělali vše pro to, abychom ten zápas otočili. Stačilo to ale jen na remízu,“ zhodnotil trenér Jindřich Trpišovský v rozhovoru s Vladimírem Grebennikovem.

Jak hodnotí zápas s Olomoucí kapitán sešívaných Jan Bořil, který gólem v 77. minutě pomohl Slavii alespoň k remíze? „Je to velké zklamání, protože jsme chtěli vyhrát. Od začátku jsme do toho pumpovali, vytvořili si několik šancí, ale postupem času jsme začali být nervózní. Udělali jsme dvě chyby a to nás potrestalo. Pak jsme to trochu zvrátili. Pořád máme o co hrát, nic nevzdáváme. Je před námi ještě spousta zápasů. Jdeme do toho,“ řekl odhodlaně.

Olomouc má za sebou velmi důležitý zápas, z Edenu si po remíze 2:2 odváží cenný bod. „Bereme to, jsme pokorní. Slavia hrála výborně, při nás stálo štěstí ze začátku. Především v těch dvaceti minutách nás podržel Stoppen. Myslím si, že jsme si pro to pohybově ale i týmovým výkonem šli,“ přiznal trenér Jiří Saňák.

Pavel Zifčák patřil v Edenu mezi důležité hráče Olomouce. Gólem pomohl Sigmě k bodu a odnesl si za svůj výkon cenu pro hráče utkání. „Jsem rád, že jsem si mohl na Slavii zahrát, a že jsem rovnou dal gól. Šel jsem do toho s tím, že je to pro Zimu těžký balon. Díky bohu se mu to nepovedlo a já mohl dát gól,“ usmíval se po zápase.

SK Slavia Praha – SK Sigma Olomouc 2:2 (0:0).
Branky:
77. Bořil, 84. Chytil – 52. Pokorný, 66. Zifčák. Rozhodčí: Radina – M. Vlček, Leška – Petřík. Žluté karty: Oscar, Douděra, Holeš – Zifčák, Matys, Uriča, Stoppen, Zorvan. Diváci: 17 986.
SK Slavia Praha: Staněk – Douděra, Ogbu, Zima (68. Holeš), Bořil – Zafeiris (55. Ševčík), Oscar – Jurásek (55. Schranz), Jurečka (68. van Buren), Wallem (55. Provod) – Chytil. Trenér: Trpišovský.
SK Sigma Olomouc: Stoppen – Chvátal, Pokorný, Matys, Vraštil – Breite – Uriča (69. Navrátil), Pospíšil (69. Ventúra), Zorvan (89. Langer), Šíp (62. Dele) – Zifčák (89. Juliš). Trenér: Saňák.

Mladá Boleslav si zahraje ve skupině o titul

Fotbalisté Mladé Boleslavi zvítězili 2:1 v Pardubicích a zajistili si postup do nadstavbové skupiny o titul. Středočeši rozhodli o první venkovní ligové výhře po sedmi zápasech už v úvodním dějství, na gól Tomáše Ladry ze sedmé minuty navázal před přestávkou Lamin Jawo. V 54. minutě pouze snížil Marek Icha.

Mladá Boleslav zdolala dnešního soupeře i podruhé v sezoně nejvyšší soutěže, na podzim doma zvítězila 1:0. Svěřenci kouče Davida Holoubka jsou v neúplné tabulce pátí a ani po závěrečném kole základní části, které je na programu za týden, už nemohou skončit hůře než šestí. Pardubice prohrály po třech kolech a zůstaly třinácté. Východočeši už před zápasem věděli, že je čeká skupina o udržení.

Pardubičtí potvrdili, že jsou v této ligové sezoně nejhorším týmem na domácím hřišti, kde získali v 15 zápasech pouze 11 bodů. Východočeši neporazili Mladou Boleslav ani ve čtvrtém domácím utkání v nejvyšší soutěži.

FK Pardubice – FK Mladá Boleslav 1:2 (0:2).
Branky:
54. Icha – 7. Ladra, 37. Jawo. Rozhodčí: Machálek – Machač, Dohnálek – Všetečka. Žluté karty: Jawo (Mladá Boleslav). Diváci: 2885.
FK Pardubice: Kinský – Mareš (77. Sychra), Halinský, Ortiz, Surzyn – Solil (82. Černý), Icha, Hlavatý – Daněk (62. Krobot) – Zlatohlávek (62. Kissiedou), Patrák. Trenér: Kováč.
FK Mladá Boleslav: Mikulec – Kostka, Suchý, Karafiát, Fulnek – Mareček (77. Žitný), Sakala – Kušej (77. Vaníček), Ladra (87. Kubista), Solomon (87. Kadlec) – Jawo (64. Hilál). Trenér: Holoubek.

V souboji Liberce s Hradcem Králové branka nepadla

Fotbalisté Liberce remizovali s Hradcem Králové 0:0. Oba soupeři se ucházejí o postup do skupiny o titul. Slovan se ziskem bodu posunul na šesté místo v neúplné tabulce, devátí „Votroci“ na něj dál ztrácejí dva body a pod vedením trenéra Davida Horejše zatím prohráli pouze na Spartě. Kouč je po svém nástupu jinak dovedl ke čtyřem výhrám a dvěma remízám.

Do branky Slovanu se poprvé po zranění vrátil gólman Bačkovský, který v únorovém derby s Jabloncem utrpěl těžký otřes mozku. Kapitán Mikula pak před úvodním hvizdem převzal dres s číslem 200, dnešním zápasem načal třetí stovku ligových startů za Liberec.

Liberec doma v lize podeváté po sobě neprohrál a získal tam 30 z celkových 39 bodů v sezoně. Hradec Králové ztratil body po třech vítězných kolech a nebodoval v jediném z minulých 10 ligových utkání.

FC Slovan Liberec – FC Hradec Králové 0:0.
Rozhodčí:
Berka – Mokrusch, Pečenka – Pechanec. Žluté karty: Purzitidis, Bačkovský, Kozel (trenér), Čech (trenér brankářů), Prebsl – Vašulín. Diváci: 2611.
FC Slovan Liberec: Bačkovský – Mikula, Chaluš, Purzitidis (73. Tetour) – Ghali, Žambůrek, Prebsl, Preisler (84. Fukala) – Višinský (66. Kok), Tupta (66. Horský) – Kulenović (84. Letenay). Trenér: Kozel.
FC Hradec Králové: Zadražil – Klíma, Kodeš, Spáčil – Harazim, Kučera, Dancák, Krejčí (90.+2 Horák) – Čmelík (78. Pudhorocký), Pilař (71. Juliš) – Vašulín. Trenér: Horejš.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME