28.06.2024

Ostravské fotbalisty posílil Chaluš z Malmö a získali natrvalo i Ewertona

FC Baník Ostrava

Redakce O2 TV Sport s využitím ČTK

Novou posilou fotbalistů Ostravy se stal Matěj Chaluš. Šestadvacetiletý stoper do Baníku přestoupil ze švédského klubu Malmö FF. Slezané navíc na přestup ze Slavie získali Brazilce Ewertona. Ostravané o tom informovali na svém webu před dnešním odjezdem kádru na soustředění do Polska. Po ročním působení naopak nebude v týmu pokračovat slovenský obránce Filip Blažek, který odešel do Rapidu Bukurešť.

Ostrava získala bývalého obránce Liberce, Mladé Boleslavi či Příbrami Chaluše na přestup. Výši odstupného klub neuvedl, dnes s ním podepsal smlouvu na tři roky.

„Nebyli jsme jediní, kdo měl o Matěje zájem. Byly tam i jiné kluby, ale nakonec jsme to dotáhli a Matěj se k nám připojil ještě před odjezdem do Polska. Je to jeden z postů, který jsme chtěli ještě zkvalitnit, a Matěj splňuje naše kritéria,“ uvedl v prohlášení šéf sportovního úseku klubu Luděk Mikloško.

Bývalý mnohonásobný mládežnický český reprezentant Matěj Chaluš, který jednou nastoupil i za áčko, v uplynulé sezoně hostoval v Liberci. Slovan měl podle zákulisních informací zájem o jeho trvalý příchod.

Na trvalý přestup angažoval Baník svého nejproduktivnějšího hráče Ewertona, jenž v Ostravě v minulé sezoně ze Slavie hostoval. Teď podepsal tříletou smlouvu, s klubem má ale úmluvu, že mu v případě lukrativní zahraniční nabídky umožní odejít.

„Nejsme v pozici, kdy bychom si mohli kupovat hráče, na kterého si ukážeme. Máme nastaveny určité finanční mantinely a možnosti, přes které nemůžeme v rámci jakési vlastní ekonomické odpovědnosti jít, ale tady jsme je o něco překročili. Je to opravdu výjimečná situace, protože investujeme do hráče, který tady za rok prokázal velikou kvalitu, produktivitu a rozdílovost. Je to investice, která nám dává smysl i s ohledem na to, že jsme se po dlouhé době dostali do pohárů,“ prohlásil Mikloško.

V defenzivě Baníku nebude dále nastupovat Blažek. Šestadvacetiletý stoper s týmem do Opalenice neodjel a po úspěšné zdravotní prohlídce v Bukurešti bude hrát rumunskou ligu.

Blažek přišel do Baníku vloni v létě z rodné Skalice. V dresu čtvrtého týmu české nejvyšší soutěže odehrál 21 soutěžních zápasů a vstřelil jeden ligový gól. Před nadcházející sezonou nastoupil i v obou přípravných utkáních Ostravanů. V minulosti působil také v Senici a dánském klubu Brøndby IF.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME