02.04.2024

Souboj titánů startuje v O2 areně

HC Sparta Praha

Redakce O2 TV Sport

Hokejisté Sparty a Třince rozehrají v úterý druhou sérii semifinále play off Tipsport extraligy. Oba soupeři se potkávají ve vyřazovacích bojích třetím rokem za sebou. Úvodní duel Sparty s Oceláři nabídne O2 TV Sport, předzápasový program pod vedením moderátora Jana Homolky začíná v 17.45 hodin.

Sparta bude hrát semifinále v nejvyšší soutěži potřiadvacáté, do finále postoupila desetkrát. Naposledy se jí to povedlo předloni, kdy získala stříbro. V letech 1990, 1993, 2000, 2002, 2006 a 2007 získala titul, na stříbro dosáhla také v letech 1988, 2001 a 2016, v letech 1987, 1996, 1997, 2003, 2004, 2009, 2014, 2016 a 2021 brala bronz a bez medaile skončila v letech 1989, 1994, 1998 a 2015.

Třinec se utká se Spartou v play off pošesté. V roce 2002 vyhráli Pražané ve čtvrtfinále 4:2 na zápasy, o 11 let později byli ve stejné fázi úspěšnější Oceláři (4:3) a v roce 2015 v semifinále vyhrál také Třinec (4:2). Předloni zvítězili Oceláři ve finále 4:2 na utkání a loni ve čtvrtfinále také 4:2.

Pražané si vybojovali výhodu domácího prostředí díky druhému místu po základní části, Třinečtí skončili hned za nimi třetí. Zatímco ale Sparta ve čtvrtfinále vyprovodila Liberec v nejkratší možné době a vyhrála s přehledem 4:0 na zápasy, Slezanům hrozilo, že budou prvním týmem v tuzemsku, který ztratí v sérii extraligového play off vedení 3:0. Nelehkou situaci proti Českým Budějovicím ale nakonec ustáli, sedmou bitvu vyhráli doma 2:0 a mohou tak zabojovat o šestou finálovou účast po sobě.

Všechny čtyři vzájemné duely v základní části vyhrála Sparta, jen jednou však svěřenci kouče Pavla Grosse slavili už po 60 minutách. „Třinec je těžký soupeř. Čtyřikrát mistr republiky. Určitě bude v této sérii favorit, díky tomu, co za poslední roky dokázal. Ale těšíme se, až v úterý naskočíme do zápasu. Víme, co od nich očekávat. Je pouze na nás, jak se na ně připravíme. Budeme se snažit soustředit především na sebe, chceme hrát náš hokej,“ prohlásil sparťanský kapitán Michal Řepík.

„Jsem rád, že jsme dostali zase Třinec. Většina z týmu má v paměti předešlé neúspěšné série, díky kterým mezi námi vznikla rivalita. Bylo by super to konečně prolomit, vyhrát a přes Třinec postoupit. I proto jsme chtěli jít spíš na něj, byť by možná byla pro fanoušky hokejově zajímavější a zábavnější série s Litvínovem. Atmosféra v týmu je skvělá, na Třinec si věříme,“ uvedl pro klubový web obránce David Němeček.

Tradiční klub čeká na titul již od roku 2007. Letos má nejvyšší ambice a v dosavadním průběhu ročníku si vede na výbornou. Dva nejtěžší kroky jsou ale teprve před ním. „Tady už nehrajeme na to, že postup do semifinále je úspěch, tady už půjde o medaile. A jestli chcete vyhrát tu jedinou, která se počítá, musíte porazit nejlepší týmy. Počítám s tím, že nás čeká dlouhá sedmizápasová série a doufám, že se s ní dobře popereme,“ přál si brankář Jakub Kovář.

Třinec vyhrál v play off čtrnáct sérií za sebou. Naposledy neuspěl ve finále v roce 2018, kdy podlehl Kometě Brno 1:4 na zápasy. Získal čtyřikrát za sebou titul v letech 2019, 2021, 2022 a 2023.

Oceláři jsou v semifinále pošesté za sebou a celkově potřinácté. Postoupili z něj osmkrát. Premiérový titul získali v roce 2011 a stříbro brali také v letech 1998 a 2015. V roce 1999 dosáhli na bronz a v letech 2003, 2013 a 2014 skončili bez medaile.

Slezané vědí, že se potřebují poučit z průběhu čtvrtfinále. „Série s Motorem byla hodně náročná, ale my si můžeme vzít ponaučení z toho, jak jsme zvládli sedmý zápas. A také z toho, jak jsme sérii začali, protože první dva zápasy jsme hráli opravdu výborně do defenzivy, ale i celkově. Moc jsme toho soupeři nedovolili. A v podobném duchu jsme odehráli i poslední rozhodující zápas. To bude určitě cesta i do série se Spartou,“ věří asistent třineckého trenéra Vladimír Országh.

Ohledně role favorita s Řepíkem nesouhlasí. „Sparta bude v tomto play off favoritem. Vypovídá o tom postavení po základní části i vzájemné zápasy. Na druhou stranu – v play off se řada výhod ruší a začíná se od stavu 0:0. Také minulý rok jsme nastupovali do play off v pozici outsidera a pevně věřím, že to podobně zvládneme i letos,“ přál si Országh.

Cenným plusem pro Spartu mohou být ušetřené síly. Hrála naposledy 20. března, Slezané naproti tomu ještě ve čtvrtek o osm dní později. „Je to dvousečné. Na jedné straně, když máte spoustu volna, můžete si oddechnout, ale také vypadnout z tempa. My máme čtyři dny volna od posledního zápasu, což si myslím, že je dostatečná doba na to, abychom zregenerovali. Zda je to výhoda, či nikoliv, ukážou až první zápasy,“ prohlásil Országh.

„Je to těžký soupeř. Víme, co to bude za hokej, mají šikovné hráče. Bude vedro v jejich aréně. Připravíme se, koukneme na videa, rozebereme si to. Domácí jsou asi ještě silnější než v předchozích letech. Ale v play off už je jedno, co mají za hráče, kolik do toho nasypali. Rozhoduje hlava a srdce. Kdo udrží emoce, kdo do toho dá větší srdce a bojovnost,“ řekl brankář Marek Mazanec.

„Znovu nás čeká Sparta, bude to opět velice náročná série. Víme, co můžeme v O2 aréně očekávat, bude to velice vyhrocené,“ předpověděl útočník Miloš Roman.

Úvod studia bude patřit hodnocením čtvrtfinálových postupů Sparty přes Libercem, respektive Třince přes České Budějovice. „S experty Jakubem Koreisem a Jiřím Tlustým se zaměříme na nejdůležitější momenty čtvrtfinále, povíme si také, jakými obměnami prošly oba týmy od loňského play off,“ uvedl Jan Homolka.

Otázkám reportéra Jana Hrabala budou čelit Miroslav Forman a Adam Polášek. „Samozřejmě také rozebereme výkony brankářů v obou týmech,“ dodal moderátor studia.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME