04.07.2024

Sparta potrestala fanouška, který dal Krejčímu podepsat kontroverzní dres

AC Sparta Praha

Redakce O2 TV Sport s využitím ČTK

Fotbalová Sparta neumožní nákup permanentní vstupenky fanouškovi, který na konci uplynulé sezony po utkání v Mladé Boleslavi předložil kapitánovi Ladislavu Krejčímu k podepsání dres s číslem 88 a nápisem „Jude Slavie“. Úřadující ligoví šampioni to uvedli na webu.

„Číslo 88 na dresu v kombinaci s nápisem Jude Slavia je v přímém rozporu s hodnotami, které Sparta vyznává. A je také v zásadním nesouladu s hodnotami, které zastává sám bývalý kapitán Ladislav Krejčí. V tomto kontextu je číslo 88 prostředkem k vyjádření postoje, který se neztotožňuje se smýšlením Sparty, jejích trenérů, hráčů, zaměstnanců ani vedení,“ stojí v prohlášení.

Antisemitský pokřik „Jude Slavie“ nadále používá část letenských fanoušků, přestože Sparta se proti němu dlouhodobě vymezuje. Číslo 88 neonacisté využívají k pozdravu Heil Hitler. Dnes už hráč španělské Girony Krejčí uznal, že musí být zodpovědný za to, co podepisuje, od projevů rasismu se ale distancoval. Fanouška klub nyní potrestal. S ohledem k možnému dalšímu zneužívání již nebude fanshop tisknout dresy s číslem 88 na zádech.

„Sparta ze zmíněných důvodů fanouškovi, který si tento dres pořídil a nechal ho podepsat v Mladé Boleslavi, neumožnila opětovný nákup permanentní vstupenky na domácí utkání. Dotyčný byl již klubem o tomto kroku informován,“ uvedli Letenští.

„Pokřiky či nápisy ‚Jude Slavia‘ se dotýkají nejen potomků sparťanů, kteří zemřeli v koncentračních táborech, ale také žijících sparťanů, kteří jsou židovského původu. A také pamětníků, kteří hrůzy druhé světové války přežili. Tento kontext je extrémně důležité si uvědomit,“ doplnil klub.

Sparta rovněž upozornila na nezodpovědné používání pyrotechniky v ochozech a při oslavách mistrovského titulu. Podle klubu bylo po posledním ligovém zápase sezony proti Plzni ošetřeno v důsledku použití pyrotechniky 14 lidí. Do nemocnice bylo převezeno dohromady 12 osob kvůli kolapsům, frakturám nebo tržným ranám.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME