07.05.2024

Dortmund bude v odvetě s PSG strážit nejtěsnější náskok

Borussia Dortmund

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Dortmundu budou v úterní odvetě semifinále Ligy mistrů hájit na hřišti Paris Saint-Germain výhru 1:0 z úvodního duelu. Borussia by v případě úspěchu prošla do finále po 11 letech, Pařížané si zahráli o nejprestižnější klubovou trofej pouze před čtyřmi roky. Předzápasové studio s moderátorem Liborem Boučkem startuje ve 20.15 hodin na Premier Sport 2.

Úterý 7. května 2024: Paris Saint-Germain – Borussia Dortmund

Úvodní utkání dvou soupeřů ze skupiny před týdnem rozhodl jediným gólem v 36. minutě útočník Niclas Füllkrug. Francouzští šampioni po změně stran dvakrát trefili tyč, přesto Dortmundu ve třetím vzájemném duelu v sezoně poprvé podlehli.

„Výsledek vypovídá o tom, jak vyrovnaný to byl zápas. Doma rozhodně musíme být efektivnější v zakončení,“ podotkl trenér PSG Luis Enrique, jehož svěřenci vyřadili v osmifinále San Sebastian a ve čtvrtfinále další španělský celek Barcelonu. V obou dvojzápasech ale hráli odvetu venku.

PSG, který doma porazil Dortmund dvakrát po sobě 2:0, ve třech zápasech tam s ním neinkasoval, v sezoně 2019/2020 vyřadil Dortmund v osmifinále Ligy mistrů po porážce 1:2 venku a vítězství 2:0 doma. „Pro nás i pro Dortmund je to nová situace, oni měli odvetu proti PSV Eindhoven i Atléticu Madrid pokaždé doma. Fanoušci mohou tentokrát výrazně pomoct nám,“ přidal španělský kouč.

Již jistý francouzský mistr PSG si odložil víkendový ligový duel s Nice a soustředí se pouze na semifinále soutěže, kterou zatím nikdy nevyhrál. Spoléhat bude i na domácí bilanci proti Dortmundu, na svém hřišti s ním ještě neinkasoval a v posledních dvou zápasech ho porazil 2:0. V sezoně 2019/2020 ho vyřadil v osmifinále navzdory úvodní porážce 1:2 venku.

„Budou rozhodovat detaily. Celý týden jsme se připravovali na průnikové přihrávky soupeře za obranu, ale stejně jsme si pak jednu nepohlídali. To se nesmí opakovat,“ řekl stoper a kapitán Marquinhos.

Borussia vyhrála z posledních 11 venkovních utkání v Lize mistrů jediné, v Parku princů jí ale bude stačit k postupu i remíza. „Máme náskok, je to velká příležitost. Stačí nám neprohrát, ale zároveň chceme vždycky zvítězit. Postup do Wembley si musíte zasloužit,“ uvedl trenér Dortmundu Edin Terzic s odkazem na dějiště finálového utkání.

Jeho tým je v německé lize až pátý, v sobotu ale deklasoval doma 5:1 Augsburg navzdory tomu, že Terzic šetřil opory. „Když máte v rychlém sledu dva důležité zápasy, musíte dbát o fyzickou i psychickou kondici. I ostatní hráči mohli ukázat, jak jsou pro nás důležití,“ podotkl německý kouč.

Dortmund byl ve finále Champions League dosud dvakrát. V sezoně 1996/1997 soutěž ovládl, o 16 let později ve Wembley podlehl Bayernu Mnichov. Právě s bavorským gigantem by se mohl na stejném místě utkat znovu, pokud i on zvládne po úvodní remíze 2:2 přejít přes Real Madrid. Terzic vidí symboliku i ve vztahu k dlouholeté ofenzivní opoře Marcu Reusovi, jenž minulý týden oznámil, že po 12 letech v klubu skončí.

Dortmund prohrál poslední tři odehraná dvojutkání s francouzskými týmy v pohárech. „Ve své první sezoně v Dortmundu si zahrál finále Ligy mistrů ve Wembley, byl by to krásný návrat. Kruh by se uzavřel. Je hrající legendou, i kvůli němu musíme zkusit postoupit,“ dodal Terzic.

Oba týmy se v této sezoně utkaly už ve skupině, PSG doma zvítězil 2:0 a venku remizoval 1:1. Týmy mají v soutěžích UEFA vyrovnanou vzájemnou bilanci se dvěma výhrami a třemi remízami. „S experty Michalem Kadlecem a Jakubem Podaným si nejprve vysvětlíme nový formát Ligy mistrů, podíváme se také na vzájemná utkání obou gigantů. Z hráčů se zaměříme na Sancha a Dembelo,“ poznamenal moderátor Libor Bouček. Vítěz ve finále narazí na lepšího z dvojice Bayern Mnichov – Real Madrid.

Začátek studia: 20.15 hodin. Moderátor: Libor Bouček. Experti: Michal Kadlec a Jakub Podaný. Komentátoři: Vlastimil Kaiser a Tomáš Radotínský.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME