28.04.2022

Dračí hattrick. Třinecká dynastie potvrdila svou dominanci!

HC Oceláři Třinec

Redakce O2 TV Sport

Hokejisté Třince vyhráli šesté finále play off extraligy na ledě Sparty 2:1, sérii ovládli 4:2 a získali třetí mistrovský titul v řadě a čtvrtý v klubové historii.

Oceláři navázali na triumfy z let 2019 a 2021. V sezoně 2019/2020 se play off nedohrálo kvůli pandemii koronaviru. Pražané získali stříbrné medaile a na zisk titulu čekají už patnáct let. Naposledy ve finále uspěli v roce 2007.

Třinec rozhodl dnešní utkání ve vyprodané O2 areně již v první třetině, kdy se v rozmezí 95 sekund prosadili Vladimír Dravecký a Vladimír Svačina z trestného střílení. Sparta snížila zásluhou Romana Horáka v 53. minutě, vyrovnat se ale domácím již nepodařilo.

Po zisku dalšího titulu se ovšem s Oceláři loučí trenér Václav Varaďa. „Tři tituly v řadě, to je něco neskutečného. Všechny hráče jsem si vybral, toto je skvělý tým. Hrozně si vážím, že jsem mohl být jeho součástí,“ hlásil se slzami v očích někdejší skvělý útočník. Co v rozhovoru s Terezou Kubíčkovou prozradil o své budoucnosti?

Třinec v šestém duelu na Spartě završil zlatý hattrick a už pátý titul v kariéře díky tomu slaví Martin Růžička. „Každý titul je krásný. Vyhrát třikrát se povede málokomu. Poprvé je to samozřejmě pěkné, ale potřetí za sebou, to ukazuje charakter, skvělé vedení od trenérů,“ pochvaloval si zkušený útočník. Co podle něj rozhodlo finálovou sérii? A co řekl o kouči Varaďovi?

Brankář Marek Mazanec vstoupil do play off jako dvojka, ale dochytal divoké páté finále a v šestém utkání dovedl Oceláři k výhře 2:1 a titulu. „Měl jsem stresy, abych klukům nepodělal to, na čem dřeli celé play off. Já měl jeden zápas na to, abych něco chytil, nebo podělal. Zaplať pánbůh to dobře dopadlo,“ usmíval se gólman Třince.

Sparta neodvrátila třinecký mečbol a ve finále padla 2:4 na zápasy. „Nezvládli jsme páté utkání, tam si Třinec připravil mečbol, hned ho proměnili. Asi dnes rozhodl první gól. Třinec byl o malinko lepší,“ uznal po utkání kouč Sparty Josef Jandač, který na lavičce pražského týmu končí. S jakými zdravotními problémy se sparťané ve finále potýkali? I to prozradil v rozhovoru s Janem Hrabalem.

Sparta neodvrátila třinecký mečbol, doma v šestém finále padla 1:2 a celou sérii o titul ztratila poměrem 2:4 na zápasy. „Mají zkušený tým, vědí, jak to hrát. My máme spoustu kluků, kteří v téhle situaci byli poprvé. Doufám, že kostra týmu zůstane, že to budeme moct využít v příštím roce,“ řekl kapitán Pražanů Michal Řepík.

HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec 1:2 (0:2, 0:0, 1:0).
Branky a nahrávky:
53. Horák (Řepík) – 15. Dravecký (M. Roman), 16. Svačina z trest. střílení. Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk – Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 17 220 (vyprodáno). Konečný stav série: 2:4.
HC Sparta Praha: J. Hudáček – Matuškin, Němeček, Polášek, T. Pavelka, T. Dvořák, Moravčík, Jurčina – Řepík, Sobotka, Forman – Chlapík, Horák, E. Thorell – Šmerha, D. Kaše, Buchtele – Dvořáček, Vitouch, Strnad. Trenéři: Jandač a M. Hořava.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, Zahradníček, M. Zbořil – M. Růžička, Marcinko, Daňo – Svačina, P. Vrána, Chmielewski – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Nestrašil – Dravecký, M. Roman, Hrehorčák – Hrňa. Trenér: Varaďa.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME