27.03.2024

Kdo s koho? Oceláři, nebo Motor?

HC Oceláři Třinec / Marian Ježowicz

Redakce O2 TV Sport

Rozhodující sedmé utkání čtvrtfinále play off Tipsport extraligy čeká ve čtvrtek hokejisty Třince a Českých Budějovic. Slezané, kteří útočí na pátý titul v řadě a vyhráli 13 sérií za sebou, vedli už 3:0 na zápasy, jenže tři možnosti postupu promarnili. Jan Homolka se přihlásí v 16.45 hodin, předzápasový program nabídne i bilanci expertů Václava Nedorosta a Radka Dudy v sedmých zápasech.

Jihočeši nyní mohou dokonat obrat, jaký se v extraligovém play off ještě nikomu nepovedl. Klíčové utkání, které určí zbývajícího semifinalistu vedle Pardubic, Sparty a Litvínova, začne v 17.00 hodin.

Obrat z 0:3 na zápasy se dosud nikomu v play off domácí nejvyšší soutěže nepodařil. Povedlo se to jen v roce 1998 v baráži o extraligu Opavě proti Znojmu. Dotáhnout po vyrovnání z 0:3 na 3:3 nedokázaly série do vítězného konce Znojmo ve čtvrtfinále v roce 2007 na ledě Pardubic, Sparta v roce 2021 v semifinále doma proti Liberci a Vítkovice loni také v semifinále na vlastním ledě proti Hradci Králové.

Oceláři útočí na triumf ve čtrnácté sérii play off za sebou; naposledy neuspěli ve finále v roce 2018, kdy podlehli Kometě Brno 1:4 na zápasy; ve čtvrtfinále naposledy vypadli v roce 2017 po porážce s Chomutovem (2:4).

Třinec čeká 10. rozhodující sedmý zápas a vyrovná tak rekord pražské Slavie. Má bilanci šesti výher a tří porážek, doma má bilanci pěti pěti výher a jediné porážky, kterou utrpěl ve finále v roce 2015 s Litvínovem (0:2). Od té doby uspěl čtyřikrát za sebou ve čtvrtfinále v roce 2018 před svým publikem s Pardubicemi (8:1), a pak třikrát v semifinále – v roce 2019 doma s Plzní (5:1), o dva roky později také na vlastním ledě s Mladou Boleslaví (3:0) a loni v Pardubicích (2:1). Předtím Oceláři začali dvěma neúspěchy – v roce 2004 ve čtvrtfinále ve Zlíně (0:2) a o tři roky později ve stejné fázi v Liberci (2:4) – potom v roce 2011 uspěli v semifinále doma se Slavii (5:2) a o dva roky později ve čtvrtfinále také před vlastním publikem se Spartou (5:0)

Třinec vstoupil do série suverénně. Poprvé inkasoval až ve třetím utkání, a to po více než 129 minutách. Jenže od vedení 3:0 na zápasy vypadli Slezané z role a další tři duely prohráli s celkovým skóre 3:10. „České Budějovice se z těch výkonů poučily. A my se budeme muset také poučit. Potřebujeme, abychom hráli nejen šedesát minut, ale celý zápas a úplně všichni,“ prohlásil třinecký kouč Zdeněk Moták.

Oceláři budou mít výhodu prostředí svého stadionu. „Těšíme se domů. Samozřejmě chcete vyhrát sérii v co nejrychlejším čase, co jen to jde. Ale každý hokejista si chce také zahrát sedmý zápas. Odmala chcete hrát tak velké zápasy. A teď je zápas číslo sedm před námi,“ uvedl útočník Daniel Voženílek.

„Vracet se nemůžeme. Co se stalo, už nemůžeme ovlivnit. Musíme se koukat dopředu, co ovlivnit můžeme,“ řekl Voženílek, který měl v základní části průměr takřka bodu na zápas, ale proti Jihočechům má zatím bilanci jen 1+1.

Kanonýr Martin Růžička, který s Třincem získal všech pět titulů (2011, 2019, 2021, 2022 a 2023), hrál rozhodující sedmý zápas v dresu Ocelářů pětkrát a vždy uspěl. Třinec vyhrál šest z deseti vzájemných duelů v této sezoně. Slezané v nedělním 5. duelu série po výsledku 2:3 prohráli doma poprvé po sérii dvanácti vítězství.

Motor dokázal vyrovnat sérii z 0:3 na 3:3 jako čtvrtý tým v historii. „Kluci dýchají jeden za druhého. Strašně moc si toho vážíme, že jsme vstali z mrtvých a z 0:3 je to 3:3,“ řekl kouč Ladislav Čihák. České Budějovice rozhodující sedmé utkání hrály jen jednou, v roce 2008 v semifinále doma prohrály s Karlovými Vary (1:2).

„V Třinci se rozhodne a my uděláme maximum, abychom se vrátili s výhrou a mohli si zahrát v Budějovicích další sérii. Víme, že to budeme mít extrémně těžké. Na nějaký zápis do historie nekoukám. Prostě chceme vyhrát,“ dodal Čihák. České Budějovice jsou od návratu mezi elitu v roce 2020 v play off podruhé, předloni došly do semifinále a získaly bronz.

V šestém utkání Třinec marně hledal cestu do větších gólových šancí a nakonec vyšel naprázdno. „Týmy se samozřejmě znají, stejně tak se znají hráči, trenéři znají styl soupeře. Kolikrát je to i o štěstí, o nějakém odraženém kotouči, je to prostě o detailech. My jsme byli naposledy šťastnější a přál bych si, abychom byli šťastnější i v Třinci,“ řekl Čihák.

České Budějovice se opírají o brankáře Dominika Hrachovinu, který za poslední tři zápasy inkasoval dohromady jen tři góly. „Musíme zůstat nohama na zemi. Pro nás se nic nemění. Kdo vyhraje poslední zápas, jde dál. Vyhraje ten, kdo to bude víc chtít a bude mít i víc štěstí. Historie přijde, až se to stane. Zatím se to nestalo. Bylo to 3:0 pro ně, teď je to 3:3. Nejde mluvit jinak než v klišé – a sice, že poslední krok je nejtěžší,“ řekl Hrachovina. České Budějovice vyhrály šest z uplynulých devíti utkání.

Výsledek čtvrtečního duelu zároveň určí složení semifinálových dvojic. Pokud postoupí Slezané, zopakují si souboj z loňského čtvrtfinále s pražskou Spartou a Pardubice se utkají s Litvínovem. V případě, že dokonají obrat Jihočeši, narazí na vítěze základní části Dynamo a Litvínov by čekala Sparta.

Hokejový zápas Motoru bude na českobudějovickém náměstí živě přenášen podruhé, poprvé to bylo v roce 2005, kdy hráli českobudějovičtí hokejisté baráž v Jihlavě. Velkoplošnou obrazovku začne firma instalovat ve čtvrtek ráno. Váží čtyři tuny, je široká osm metrů a vysoká 4,5 metru. Držet ji bude konstrukce ve výšce 10 metrů. Město nechystá žádná dopravní omezení, městská policie pouze posílí hlídky a dohled na místě.

Pětačtyřicetiminutové předzápasové studio bude napěchované zajímavostmi. „Kolega Jiří Vítek připravil přehled sedmých utkání Radka Dudy a Václava Nedorosta, našich expertů. Spolu pak probereme průběh série a očekávání směrem k sedmému utkání,“ pronesl Jan Homolka s tím, že reportér Jan Hrabal před utkáním vyzpovídá Andreje Nestrašila a Milana Gulaše.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME