Včera

Slavia dokázala vyhrát v Jablonci

SK Slavia Praha

Redakce O2 TV Sport s využitím ČTK

Fotbalisté Slavie ve 12. kole Chance Ligy zvítězili v Jablonci 2:1. Vršovičtí nadále zůstávají jediným neporaženým týmem soutěže a vedou tabulku o šest bodů před pražským rivalem a obhájcem titulu Spartou. Na Střelnici otevřel v 18. minutě skóre premiérovým gólem za červenobílé Simion Michez a po hodině hry přidal pojistku Ondřej Lingr. Vzápětí snížil Vachtang Čanturišvili, ale srovnat již domácí nedokázali.

Slavia v lize s Jabloncem počtrnácté za sebou neprohrála, z toho podvanácté zvítězila. Celek z Edenu v posledních 10 kolech bodoval naplno. Severočeši naopak nenavázali na minulé drtivé vítězství 5:0 v Liberci a v lize utrpěli porážku po dvou výhrách. V tabulce jsou šestí.

Slavii kvůli karetním trestům scházeli Oscar s Douděrou a místo nich dostali šanci Prebsl s Michezem, jenž za Pražany v lize poprvé nastoupil v základní sestavě. Trenérovi Trpišovskému se tento tah brzy vyplatil. Kamerunský krajní hráč v 18. minutě po spolupráci obou halfbeků zblízka poslal pod břevno přihrávku z levé strany od Dioufa a dočkal se prvního gólu za červenobílé.

Po půlhodině hry připravil Provod velkou šanci pro Lingra, ale brankář Hanuš, jenž dříve působil ve Slavii, dobře vyběhl a zasáhl. Na opačné straně napřáhl Nebyla a gólman Kinský jeho pokus zlikvidoval až nadvakrát. Po 38 minutách slávistický kapitán Bořil technickou ránou nepřekonal Hanuše a jubilejní 300. start v české lize brankou neoslavil.

Po hodině hry už favorit zvýšil. Provod se protáhl po pravé straně a jeho přízemní centr zužitkoval povedenou střelou k zadní tyči Lingr. Český reprezentant si připsal premiérový gól od letního návratu do Slavie a první soutěžní branku od června.

Severočeši hned za pět minut snížili. Čanturišvili si ze strany navedl míč a povedenou ranou zpoza vápna zamířil přesně k zadní tyči. Gruzínský záložník se trefil poprvé od úvodního kola, Slavia až v pátém venkovním duelu této sezony nejvyšší soutěže inkasovala.

V 72. minutě doklepl na druhé straně balon do sítě Chorý, stál však v jasném ofsajdu. Domácí se pak marně dožadovali penalty za údajnou ruku. V 83. minutě postupovali Jablonečtí do přečíslení, které však Polidar zakončil nepřesnou střelou.

Severočeši překvapivě dostali favorita chvílemi pod tlak a v 87. minutě byli blízko vyrovnání, Cedidlovu tečovanou hlavičku po rohu však vytáhl nad břevno Kinský. V závěru už Pražané náskok udrželi a v Jablonci v lize podesáté za sebou bodovali. Severočeši doma v nejvyšší soutěži prohráli teprve podruhé z posledních 10 zápasů.

Luboš Kozel (FK Jablonec): „Jsem zklamaný, že jsme prohráli. Nemůžeme se chlácholit tím, že jsme hráli dobře, protože v tabulce máme minus tři body. Na hráče jsem apeloval, že derby už je pryč a že musí jít na hřiště se zdravým sebevědomím. Odvaha i schopnost konstruktivně rozehrávat tam byly. Byl to velmi kvalitní zápas, v souhrnu asi byla Slavia o ten gól lepší. Snažili jsme se s ní držet krok a v tom jsme obstáli. První gól byl ale zbytečný. Diouf si tam dal dobrý první dotek, ale mohli jsme tam u toho udělat některé věci líp. V druhé půli jsme dostali druhý gól a zdálo se to rozhodnuté. Ale cením si toho, že jsme se vrátili do zápasu a ožili gólem Čanturišviliho. Šli jsme i za vyrovnáním, šance tam na to byly. Řekl bych, že rozhodla kvalita v ofenzivě.“

Jindřich Trpišovský (SK Slavia Praha): Ze zápasu jsme měli vzhledem k okolnostem velký respekt. Vše se vlastně potvrdilo, bylo to těžké a náročné utkání. Jsou to tři vydřené body. V první půli jsme se dostali do tlaku, dali jsme gól. Bohužel pak nám chyběla lepší produktivita. V druhé půli do toho Jablonec ještě lépe vstoupil a my ztráceli míče. Přesto jsme dali po hezké akci gól na 2:0. Jenže pak po ojedinělé akci přišlo snížení, pro Čanturišviliho to byl snad první gól levačkou. Museli jsme potom hodně zabrat a stálo nás to spoustu sil. Tonda Kinský nás v závěru podržel a chytil několik střel. Celkově to byl strašně zajímavý zápas, ke kterému přispěly oba týmy. Jablonec potvrdil, že jeho výsledky nejsou nikterak náhodné. Byl to takový evropský zápas ve velké intenzitě, takové mám rád.“

FK Jablonec – SK Slavia Praha 1:2 (0:1).
Branky:
66. Čanturišvili – 18. Michez, 61. Lingr. Rozhodčí: Rouček – Nádvorník, Machač – Všetečka (video). Bez karet. Diváci: 5237.
FK Jablonec: Hanuš – Martinec, Tekijaški, Cedidla – Čanturišvili, Nebyla (74. Fortelný), Beran, Polidar (88. Souček) – Kanakimana (65. Alégué), Hollý (65. Chramosta) – Puškáč (74. Schánělec). Trenér: Kozel.
SK Slavia Praha: Kinský – Holeš, Zima, Bořil – Michez (83. Wallem), Zafeiris (82. Ševčík), Prebsl (90. Chaloupek), Diouf (82. Zmrzlý) – Lingr (63. Chytil), Provod – Chorý. Trenér: Trpišovský.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME