07.08.2022

Sparta pod Priskem poprvé vyhrála

AC Sparta Praha

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Sparty zvítězili v druhém kole FORTUNA:LIGY v Českých Budějovicích 2:0 a dočkali se první soutěžní výhry pod dánským trenérem Brianem Priskem.

Pražané rozhodli před vyprodaným stadionem už v úvodním dějství, kdy se trefili Casper Højer a Tomáš Čvančara. Letenští zvítězili na jihu Čech v nejvyšší soutěži po třech remízách za sebou a s Dynamem počtvrté za sebou neinkasovali.

Sparta, která nedávno vypadla ve 2. předkole Evropské konferenční ligy s Vikingem FK, poprvé vyhrála až ve čtvrtém soutěžním duelu pod Priskem. Letenští částečně odčinili minulou domácí porážku 1:2 s Libercem z prvního kola. Naopak Dynamo nenavázalo na úvodní vítězství 2:0 nad Pardubicemi.

„Jsem šťastný a pyšný na kluky. Výhru si zasloužili. Potřebovali jsme zvítězit, prožít ten malý pocit úspěchu. Důležité je i čisté konto,“ neskrýval dánský kouč Brian Priske spokojenost. A co říká o výkonech talentovaného Kryštofa Daňka? Podívejte se na jeho rozhovor s Terezou Kubíčkovou.

Talentovaný záložník Kryštof Daněk byl výrazný i ve druhém ligovém utkání za Spartu. V Českých Budějovicích hýřil aktivitou a k výhře 2:0 přispěl jednou asistencí. „Hecli jsme se, šlo to vidět i na hřišti. Byli jsme připravení, šli jsme do toho naplno, to se ukázalo být klíčové,“ oddechl si po zápase. Co říká na fungující spolupráci s parťákem Tomášem Čvančarou?

České Budějovice nenavázaly na úvodní vítězství a Spartě doma podlehly 0:2. Pražané za výhrou vykročili rázně a do vedení šli už po minutě hry, což mrzelo kouče Dynama Jozefa Webera: „Jinak bych asi klukům neměl co vytknout, hráli jsme dobré utkání. Ale dostat na 0:1 v první minutě je špatné, to nám nepomohlo.“

SK Dynamo České Budějovice – AC Sparta Praha 0:2 (0:2).
Branky:
2. Højer, 27. Čvančara. Rozhodčí: Proske – Paták, Kotík – Franěk. Žluté karty: Čmelík, Potočný, Hellebrand – Drchal. Diváci: 6681 (vyprodáno).
SK Dynamo České Budějovice: Šípoš – Čolić, Grič, Havel, Králik, Sladký (85. Penner) – Čmelík (72. Matoušek), Hora, Čavoš (72. Hellebrand), Potočný – Škoda (46. Hais). Trenér: Weber.
AC Sparta Praha: Holec – Mejdr, Sörensen, Hancko, Højer (62. Pavelka) – Zelený – Daněk (83. Wiesner), Sadílek, Pešek (74. Drchal) – Čvančara (62. Karabec), Juliš (74. Minčev). Trenér: Priske.

Slovácko zdolalo Hradec Králové

Fotbalisté Slovácka zvítězili nad Hradcem Králové 1:0. Jedinou branku zápasu vstřelil v 58. minutě Vlastimil Daníček, hosté hráli od začátku druhé půle bez vyloučeného Adama Gabriela. Tým z Uherského Hradiště tak po úvodní remíze 2:2 v Brně v sezoně nejvyšší soutěže poprvé zvítězil. Naopak „Votroci“ nenavázali na výhru 1:0 nad Slavií z prvního kola.

Slovácko tak porazilo Hradec Králové ve třetím soutěžním duelu za sebou bez obdržené branky a doma bodovalo poosmé v řadě. Východočeši protáhli čekání na venkovní výhru na šest ligových zápasů.

„Byli jsme v celém zápase lepším mužstvem. Když jsme skládali sestavu, tak jsme zohledňovali nejen pohárové zápasy s Fenerbahçe, ale i vytížení dalších hráčů, aby byli v permanenci. Z taktických důvodů jsme nastoupili se dvěma útočníky, chtěli jsme dostat do hry dva vysoké hráče. Kozák i Šašinka šance vytvářeli, akorát mně vadily naše standardní situace, to byla dnes tragédie a ukázalo to, jak moc nám i v tomto ohledu chybí Havlík. Ve druhé půli jsme měli početní převahu, ale naše hra byla moc hektická, měli jsme dát druhý či třetí gól a dohrát to ve větším klidu. Jsem rád za výhru, spravili jsme si náladu za nepovedené vystoupení na Fenerbahçe,“ prohlásil po výhře kouč Slovácka Martin Svědík.

1. FC Slovácko – FC Hradec Králové 1:0 (0:0).
Branka:
58. Daníček. Rozhodčí: Berka – Vlček, Mokrusch – Kocourek. Žluté karty: Daníček, Petržela, Duskí – Kodeš, Gabriel, Harazim, Čech, Koubek (trenér). Červená karta: 46. Gabriel (Hradec Králové). Diváci: 4202.
1. FC Slovácko: Nguyen – Tomič (73. Sinjavskij), Hofmann (88. Kadlec), Daníček, Šimko – Kohút (63. Duskí), Trávník, Ljovin, Holzer (63. Petržela) – Kozák (73. Kalabiška), Šašinka. Trenér: Svědík.
FC Hradec Králové: Reichl – Klíma, Čech, Smrž – Gabriel, Kučera, Kodeš (71. Rada), Harazim (88. Dvořák) – Kubala, Vašulín, Vlkanova (74. Novotný). Trenér: Koubek.

Jablonec dvakrát vedl, Mladá Boleslav s ním nakonec remizovala 2:2

Souboj mezi Mladou Boleslaví a Jabloncem vítěze nenašel. Severočeši v Lokotrans Aréně dvakrát vedli, na branky Václava Sejka a Vladimira Jovoviće ale odpověděli Marek Matějovský z penalty a Daniel Mareček. Kouč David Horejš se tak ve svém 100. ligovém zápase v roli trenéra nedočkal premiérové soutěžní výhry na jablonecké lavičce.

Severočeši alespoň ukončili šňůru porážek pod Horejšem, v součtu s přípravou jich měli na kontě pět. Mladá Boleslav prodloužila sérii ligové neporazitelnosti na šest zápasů.

„Velmi těžké utkání, chvílemi jsme působili dost nervózně. Do druhé půle jsme poslali dva zkušené hráče Skaláka s Fulnekem, kteří měli za úkol přinést větší stabilitu do hry. Pozitivní na utkání je, že jsme se za žádného stavu nevzdali, a nakonec jsme předvedli ještě strhující závěr. Respektujeme sílu soupeře, navíc jsme dvakrát prohrávali, takže bod bereme. Oba týmy měly šance rozhodnout, takže remíza asi odpovídá průběhu,“ poznamenal kouč Mladé Boleslavi Pavel Hoftych.

„Hrálo se velice slušné utkání, které jsme výkonem podpořili. Měli jsme dobrý vstup, byli jsme aktivnější, dobře jsme kombinovali. Po gólu jsme se zbytečně zatáhli, Boleslav nám dělala problémy dlouhými míči na Škodu, přesto jsme šli po penaltě znovu zaslouženě do vedení. Apelovali jsme na hráče o poločase, abychom jen nebránili výsledek. Kdyby dal Sejk na začátku druhé půli velkou šanci, tak jsme zápas zlomili na svou stranu. V závěru nás naopak podržel gólman, takže remíza je nakonec spravedlivá. Jsem ale spokojený hlavně s výkonem, který byl úplně odlišný než proti Bohemce. Před týdnem nás porazil vlastní strach, který tam dnes nebyl. Už jsme potřebovali nějaký výsledek. Kluci v tréninku dřou, pracujeme na naší hře, ale potřebujeme to přenést i do utkání. To se dnes dařilo,“ řekl David Horejš, trenér Jablonce.

FK Mladá Boleslav – FK Jablonec 2:2 (1:2).
Branky:
21. Matějovský z pen., 78. Mareček – 5. Sejk, 34. Jovović. Rozhodčí: Batík – Kříž, Antoníček – Machálek. Žluté karty: Matějovský – Surzyn, Houska, Kratochvíl, Kadlec. Diváci: 3227.
FK Mladá Boleslav: Polaček – Mareček (82. Darmovzal), Šimek, Suchý, Karafiát – Pech (46. Fulnek), Mašek (46. Skalák), Dancák (62. Donát), Matějovský, Ladra (70. Stránský) – Škoda. Trenér: Hoftych.
FK Jablonec: Hanuš – Surzyn, Heidenreich, Hübschman, Polidar – Považanec – Šulc, Kratochvíl, Houska (90.+1 Kadlec), Jovović (69. Pleštil) – Sejk (86. Chramosta). Trenér: Horejš.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME