05.10.2022

Euroliga na O2 TV láká na dva české reprezentanty v jednom týmu

Euroliga

Redakce O2 TV Sport

138 dnů uteklo a basketbalová Euroliga je zpátky. Čeká ji 23. sezona moderní éry a celkem 65. ročník soutěže. Stejně jako ve třech předešlých sezónách se hraje s 18 účastníky a Euroliga si bude přát, aby se nedělo nic mimořádného a aby byla základní část sezony s 18 účastníky i dohrána.

V minulém ročníku po vyloučení ruských celků se dohrávalo pouze s 15 týmy. Ruské kluby mají přístup do Euroligy nadále odepřen, a tak oproti minulé sezoně jsou euroligovými nováčky celky Partizanu Bělehrad, Valencie, a Virtusu Boloňa. Český fanoušek se těší na dva české reprezentanty, kteří se potkají v týmu Barcelony, na Jana Veselého a Tomáše Satoranského.

Jan Veselý změnil v Eurolize působiště po osmi letech, které strávil v tureckém Fenerbahçe. A byly to úspěšné roky. Celkem tam získal 10 trofejí včetně vítězství v Eurolize v roce 2017. Za sezonu 2018/2019 byl vyhlášen nejužitečnějším euroligovým hráčem. Jeho transfer do Barcelony souzní s příchodem několika dalších basketbalistů, kteří do Barcelony přichází se zkušenostmi vítězů. Vedle Veselého je to třeba Nikola Kalinić, který Euroligu vyhrál s Veselým ve Fenerbahçe v roce 2017. Novým mužem je třeba také Mike Tobey, který vyhrál v minulosti s Valencií španělskou ACB ligu v roce 2017 a o dva roky později i Eurocup.

V jiné pozici než trio Veselý, Kalinić a Tobey, je Tomáš Satoranský. Ten se vrací do týmu, kde už dříve působil. V Barceloně odehrál v letech 2014–2016 celkem 150 soutěžních zápasů, včetně 56 utkání v Eurolize. A když se Satoranský s klubem v roce 2016 loučil, aby si splnil svůj NBA sen, loučil se s fanoušky s tím, že by se rád vrátil, aby s Barcelonou vyhrál nějakou trofej.

A není důvod, aby se o to Barcelona nepokusila už tuto euroligovou sezonu. Stejně jako v těch dvou předešlých i v té nastávající patří katalánský tým mezi největší favority soutěže. V těch dvou minulých Barcelona vždy vyhrála základní část, následně postoupila do Final Four, kde jednou prohrála ve finále, naposledy skončila třetí.

Asi největším sokem Barcelony v boji o euroligový titul bude celek, a možná tím úplně největším euroligovým favoritem bude tým, který vyhrál titul v posledních dvou sezonách, celek Anadolu Efes. Turecký klub udržel své hvězdné duo Shane Larkin – Vasilije Micić a k tomu podepsal možná nejlepšího hráče na pozici číslo tři v Evropě, Willa Clyburna, který poslední roky hrával v CSKA Moskva.

Mezi celky, které by měly čeřit vody v horních patrech tabulky základní části, by měly patřit i týmy Realu Madrid nebo Milána. Zejména italský tým prožil velmi dobré léto, přivedl skvělého rozehrávače Kevina Pangose, loňského MVP italské ligy Stefana Tonuta, hvězdného střelce Billyho Barona nebo i zajímavá jména do podkošové sestavy – německého reprezentanta,a výborného střelce z dálky Johannese Voigtmanna nebo Brandona Daviese, který strávil poslední tři sezony v Barceloně. Rea Madrid zase nepřišel o nikoho z jádra týmu, jenž bude patřit k těm nejstarším, a současně nejzkušenějším v soutěži. Naopak se v šatně nově hlásí třeba úřadující nejužitečnější hráč španělské ACB ligy Džanan Musa, někdejší MVP Euroligy Sergio Rodriguez, nebo bývalý hráč Barcelony se zkušeností z NBA, Chorvat Mario Hezonja.

Nejbližší přenosy Euroligy v O2 TV

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME