21.06.2024

Útok hokejistů Sparty posílil Fin Miikka Salomäki se zkušenostmi z NHL

Lausanne HC

Redakce O2 TV Sport s využitím ČTK

Novou posilou ofenzivy hokejistů pražské Sparty se stal jednatřicetiletý finský reprezentant Miikka Salomäki, jenž odehrál takřka dvě stovky zápasů v NHL. Do české metropole přichází po dvouletém působení ve švýcarském Lausanne. Sparta o jeho příchodu informovala na svém webu.

Vicemistr světa z roku 2014 Miikka Salomäki působil v zámoří v letech 2013 až 2021. Za tu dobu odehrál v dresu Nashvillu 167 zápasů základní části NHL s bilancí 27 bodů za 12 gólů a 15 asistencí. V play off přidal důrazný útočník 30 startů, jednou skóroval a na dvě branky nahrál.

„Při hodnocení sezony a pravidelných poradách jsme se na typologii útočníka, kterého chceme do týmu, jasně shodli. Miikku jsme pozorně skautovali a snažili se získat co nejvíce pohledů z venku. Jak od manažerů, trenérů či spoluhráčů na něj přišly skvělé reference,“ uvedl šéf sportovního úseku Sparty Tomáš Divíšek.

Od Salomäkiho, jenž si v uplynulém ročníku připsal včetně play off v dresu Lausanne 27 bodů (12+15) ve 49 utkáních, očekává obětavost a důraz. „Je to extrémně nepříjemný hráč. Fanoušci budou jeho hru milovat. Ačkoliv je cizinec, nečekáme od něj velký bodový přínos, ale úplně jiné věci. Důraz, tlak na branku i psychiku soupeře,“ dodal Divíšek.

Sám hráč touží pomoci Spartě utnout čekání na domácí titul, které trvá od roku 2007. „Chci vyhrát a věřím, že ve Spartě budeme mít dobrou šanci, ač se dlouho nevyhrálo. Vím, že je Sparta tradiční tým a slyšel jsem o celé organizaci i fanoušcích jen dobré věci. Navíc se mi líbí i Praha,“ prohlásil Salomäki.

V týmu bude již třetí Finem po dalším útočníkovi Janim Lajunenovi, s kterým se již nějakou dobu zná, a obránci Valtterim Kemiläinenovi, jehož příchod oznámili sparťané před polovinou května.

„Už několik let jsem hrál v zahraničí se spoluhráči mnoha národností, takže mi na tom tolik nezáleželo. Vždycky je ale příjemné, když máte v týmu další Finy. S Janim jsem ještě nemluvil, ale je příjemné být opět ve stejném týmu,“ řekl Salomäki.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME