17.02.2023

NFL má nového vládce!

National Football League

Redakce O2 TV Sport

Letošní Super Bowl s pořadovým číslem 57 ovládli hráči Kansas City Chiefs, kteří ve vyrovnaném finále dokázali porazit Philadelphii Eagles a potřetí v týmové historii získali trofej Vince Lombardiho. Největší společenská a sportovní událost ve Spojených státech rozhodně nezklamala. Vynikající výkony, napínavý průběh i skvělá halftime show. Tak by se dal shrnout letošní vrchol sezony amerického fotbalu.

Chiefs do utkání ale nevstoupili nejlépe, když první polovina patřila týmu z Philadelphie. Eagles se díky dvěma touchdownům QB Hurtse a jednomu příspěvku WR Browna dostali do poločasového vedení 24:14, když za Chiefs kontrovali jednou z obrany, po vráceném fumblu LB Boltona, a také po osvědčené spolupráci Mahomes–Kelce.

Poločasovou show obstarala zpěvačka Rihanna, která znovu ukázala, že třinácti minutové vystoupení v Super Bowlu je jedním z nejočekávanějších momentů celé akce. Rihanna svým zvláštním oblečením dala poprvé světu vědět, že je v očekávání druhého potomka. I přesto vykouzlila velmi zajímavou choreografii a se svými tanečníky dokázala vytvořit show hodnou Super Bowlu.

Po Rihanně však následoval druhý poločas, který dal zlatou tečku fantastické sezoně NFL. K vidění byl totiž naprosto fenomenální, vyrovnaný fotbal, kde se rozhodovalo až v poslední minutě zápasu. Kansas City sice ještě na začátku čtvrté čtvrtiny prohrávali 21:27, ale pak zaúřadoval nejužitečnější hráč sezony Patrick Mahomes. Mahomes hodil dvě touchdownové přihrávky v rozmezí třech minut, nejprve na WR Toneyho, a poté na Skye Moora, které dostali Chiefs do vedení.

Eagles ale rozhodně nesložili zbraně. QB Jalen Hurts se po výtečném drivu dostal až před endzónu soupeře, kde pak završil svůj touchdownový hattrick. Díky úspěšné konverzi za dva body srovnal stav utkání na 35:35. Pět minut před koncem se začínalo od znova.

Chiefs závěrečnou pětiminutovku zvládli na výbornou. Mahomes režíroval precizní drive, který nejen ukrajoval yardy, ale také čas z časomíry. Rozhodující moment přišel 1 minutu a 52 vteřin před koncem. Chiefs na třetí down nedokázali zkonvertovat přihrávkou na Smith-Schustera, ale první down dal Kansas City defenzivní holding, jinak výborného CB Bradberryho. Pak si jako zkušený mazák počínal RB McKinnon, který místo vběhu do endzóny zaklekl yard před koncovou zónou a Chiefs ušetřili další vteřiny. Osm vteřin před koncem pak trefil jednoduchý field goal kicker Butker a poslal Chiefs do vedení.

Poslední akce zvaná „Hail Marry“ Eagles nevyšla a z druhého Super Bowlu ve čtyřech sezonách se tak radují hráči Kansas City Chiefs.

Patrick Mahomes prolomil proklatí MVP sezony, když nejužitečnější hráč roku prohrával v následném Super Bowlu devětkrát v řadě.

Sezona NFL tak skončila fantastickým zápasem a skvělou show. Přesně tak, jak po celý rok probíhala. Fanoušci amerického fotbalu teď mají čas načerpat síly a za chvíli vrhnout své pohledy k další sezoně. NFL děkujeme, byla to jízda! Vidíme se v sezoně 2023!

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME