01.02.2023

Super Bowl 57 zná své účastníky

Super Bowl LVII

Redakce O2 TV Sport

V konferenčních finále zvládli své utkání hráči Philadelphie Eagles a Kansas City Chiefs, a v noci z 12. na 13. února se proti sobě postaví na State Farm Stadium v Arizoně, kde se uskuteční letošní vyvrcholení sezony a jeden z největších sportovních svátků na světě.

Eagles v konferenčním finále nastoupili proti San Francisku 49ers a jednalo se o souboj týmů, které jsou na tom výkonnostně a tím, jak mají poskládanou soupisku, velmi podobně. Utkání však nepřineslo očekávaný tuhý boj o trofej George Halase, ale jednoznačnou záležitost pro Philadelphii. Bohužel to nebylo o výkonech na hřišti, ale o zranění quarterbacků 49ers. San Francisku se hned v první čtvrtině zranil QB Brock Purdy, kterého musel nahradil veterán Josh Johnson, ale i ten utkání nedohrál. Johnson si přivodil otřes mozku, ze zápasu musel odstoupit, a nakonec musel do zápasu znovu naskočit zraněný Purdy, který však nemohl házet, a tím byla cesta Eagles do druhého Super Bowlu od roku 2017 otevřená. Obrovská smůla San Franciska v letošní sezoně tak dovršila maxima, když 49ers přišli v sezoně o čtyři quarterbacky a i přesto skončili pouze jeden krok od Super Bowlu.

Výrazně vyrovnanější utkání sledovali fanoušci v Kansas City, kde se odehrávala odveta za loňský AFC Championship Game mezi Chiefs a Bengals. Do tohoto zápasu byl QB Joe Burrow proti svému soupeři neporažený a zvítězil ve třech zápasech v řadě. V tomto duelu však konečně za delší konec provazu tahal aspirant na ocenění MVP letošní sezony QB Patrick Mahomes. V utkání bylo několik sporných momentů, které lehce poznamenaly průběh utkání. Rozhodovalo se ale až na samotném konci, kde měly oba týmy možnost zasadit finální úder. Nejprve dvě minuty před koncem dostal za stavu 20–20 míč Joe Burrow a snažil se dostat Cincinnati na pozici na vítězný filed goal. Drive ale ukončil DT Chiefs Chris Jones, který sackoval Burrowa a donutil Bengals půl minuty před koncem puntovat. Následoval skvělý punt return Skyy Moora a šance pro Patricka Mahomese a útok Chiefs. Pár vteřin před koncem přišel rozhodující okamžik celého zápasu. Patrick Mahomes neměl volného spoluhráče, a tak se rozhodl jít po vlastní ose. Za sideline ho však nesmyslně trefil LB Joseph Ossai a vysloužil si 15 yardovou penalizaci. Ta posunula Chiefs na pozici na filed goal, kde rozhodl pár vteřin před koncem kicker Butker, který poslal Chiefs do druhého Super Bowlu za poslední tři roky.

NFL má do samotného velkého zápasu ještě necelých 14 dní, ve kterých se odehraje utkání hvězd, tzv, Pro Bowlu, ve kterém se však nebude hrát klasické utkání, ale mini duel v bezkontaktní verzi flag fotbalu, který bude doplněn o dovednostní soutěže. Následně se předají ceny NFL Honors a pak už bude pouze samotný vrchol sezony – Super Bowl LVII, který dovrší letošní sezonu.

Poprvé v historii máme pro vás připravené živé Studio NFL před samotným zápasem, poločasový rozbor, přímý přenos Halftime Show i pozápasové shrnutí celého Super Bowlu. U toho nesmíte chybět!

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME