03.01.2023

NFL má před sebou poslední týden základní části

Jacksonville Jaguars

Redakce O2 TV Sport

Karty jsou před osmnáctým týdnem rozdané jasně. V konferenci NFC je volné poslední místo a tři týmy, které o něj bojují. V konferenci AFC si to v posledním hracím týdnu o vítězství v divizi rozdají Jaguars s Titans a o druhé volné místo mezi sebou na dálku budou bojovat Patriots, Dolphins a Steelers. Před námi je tak nabitý týden číslo osmnáct, který rozhodne o finální čtrnáctce pro play off.

Naše tradiční shrnutí musíme bohužel začít nepříjemnou zprávou. V pondělní dohrávce sedmnáctého týdne, v dlouho očekávaném zápase mezi Bengals a Bills, utrpěl srdeční zástavu DB Damar Hamlin z Buffala. Ten se v první čtvrtině pokoušel složit wide receivera soupeře. Po kontaktu vstal, ale následně bezvládně upadl zpět na trávník. Přišla okamžitá pomoc od doktorů na hřišti, kteří ho začali resuscitovat. Hamlin je momentálně v nemocni v Cinncinati, kde svádí svůj nejtěžší zápas kariéry. Utkání bylo odloženo a sport jde stranou, zde všechny oči a podpora směřují na čtyřiadvacetiletého Hamlina.

V posledním týdnu základní části se už nehraje žádná čtvrteční předehrávka nebo pondělní dohrávka a vše je přesunuto do víkendových zápasů. V sobotním nočním duelu se proti sobě postaví Jacksonville Jaguars a Tennesee Titans, kteří si to přímo rozdají o vítězství v divizi AFC South a s ním i spojený postup do play off. Jaguars hrají v posledních týdnech v obrovské formě, když zvítězili ve čtyřech zápasech v řadě. Naopak Titans prohráli šest utkání v řadě a po skvělém startu si výrazně zkomplikovali cestu do vyřazovací části. Navíc jsou bez QB Tannehilla a budou spoléhat na Joshua Dobbse, který odehrál pouze dvě utkání v posledních třech sezonách. Karty jsou tedy lépe rozdané pro Jaguars, kteří mohou dokončit obrat o 180 stupňů a postoupit do play off z pozice nejhoršího týmu loňského roku.

V AFC si to pak o poslední postupové místo do play off na dálku rozdají hned tři týmy – Patriots, Dolphins a Steelers. Zatím nejlepší pozici mají New England Patriots, kterým stačí porazit Buffalo Bills a budou v play off. Na jejich zaváhání budou čekat Dolphins, kteří by po jejich prohře a výhře Miami proti Jets brali sedmé postupové místo. Nejdále play off jsou pak Steelers, kteří musí porazit Browns a čekat na zaváhaní jak Patriots, tak Dolphins. Zápasy o sedmé místo v konferenci AFC, tak přinesou napínavou podívanou.

V NFC je už pouze jediné postupové místo a na něj si brousí zuby také trojice týmů. Packers, Lions a Seahawks doufají, že to budou právě oni, kteří nakonec urvou poslední spot pro play off. Seahawks musí vyhrát své utkání proti Rams a doufat, že Lions porazí Packers. Pak by právě Seattle postoupil do play off. V nedělním Sunday Night Football NFL zvolila souboj Packers vs. Lions, který ukončí základní část. Pokud Seahawks prohrají s Rams, půjde o přímý souboj o play off, kdy vítěz jde do vyřazovací části, a týmu, který prohrál, končí sezona. Jedinou jistotu mají Packers a to tu, že když vyhrají jsou v play off nehledě na výsledky ostatních.

Poslední týden základní části tak nabídne neuvěřitelnou podívanou a pět přímých přenosů, které rozhodnout o finálním složení týmů pro letošní play off.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME