02.08.2022

Viktoria si veze z Kišiněva slibné vítězství

FC Viktoria Plzeň

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Plzně v úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů v Kišiněvě zvítězili nad Tiraspolem po obratu 2:1 a výrazně se přiblížili k postupu do závěrečného play off o účast ve skupině. Domácí odvetu sehrají čeští šampioni příští úterý, zhlédnout ji můžete v přímém přenosu na O2 TV Sport.

Šeriff poslal do vedení ve 36. minutě z penalty Rasheed Akanbi, ještě před pauzou vyrovnal rovněž z pokutového kopu Tomáš Chorý. Utkání pak v 55. minutě rozhodl Pavel Bucha. Svěřenci trenéra Michala Bílka v letošní kvalifikaci elitní soutěže vyhráli i třetí duel, v minulém předkole vyřadili Helsinky po výhrách 2:1 venku a 5:0 doma.

Utkání se hrálo na stadionu Zimbru Kišiněv, protože Tiraspol leží v prorusky orientované separatistické oblasti Podněstří, kde se z rozhodnutí UEFA nemohou konat pohárová utkání kvůli vojenské invazi Ruska na Ukrajinu.

„Myslím si, že jsme dneska podali velmi dobrý týmový výkon. První půle byla velmi dobrá, měli jsme několik brankových příležitostí, které jsme neproměnili. Byly i další situace, které zaváněly gólem. Celý zápas jsme pozorně bránili. Věděli jsme, že pokud necháme soupeřovým hráčům v ofenzivě prostor, tak bychom mohli mít problém. Ten prostor jsme jim nedali, dobře jsme to zavírali. Velká pochvala hráčům. Ze svého pohledu říkám, že jsme v tomhle zápasu měli víc brankových příležitostí než soupeř. (Brankář Jindřich) Staněk je náš klíčový hráč. Vždycky ve chvílích, kdy je potřeba, tak nás podrží. Dnes podal skvělý výkon jako všichni ostatní hráči,“ řekl kouč Viktorie Michal Bílek.

Západočeši by v případě vyřazení Šeriffu získali v přepočtu minimálně 213 milionů korun (za účast v play off a jistotu nejméně skupiny Evropské ligy) navíc několik dalších desítek milionů korun za desetiletý koeficient. Plzeň by v závěrečném 4. předkole Ligy mistrů hrála s vítězem duelu mezi Karabachem a Ferencvárosem Budapešť.

Pokud by Viktoria s Tiraspolem vypadla, narazila by ve 4. předkole Evropské ligy na poraženého z dvojice CZ Bělehrad – Pjunik Jerevan. Za účast ve skupině Ligy mistrů by Plzeň dostala 385 milionů korun plus finance za desetiletý koeficient.

FC Šeriff Tiraspol – FC Viktoria Plzeň 1:2 (1:1).
Branky:
36. Rasheed z pen. – 41. Chorý z pen., 55. Bucha. Rozhodčí: Makkelie - Steegstra, De Vries – Van Boekel (video, všichni Niz.). Žluté karty: Kpozo, Kiki, Abalora, Rasheed – Kalvach, Hejda, Kopic.
FC Šeriff Tiraspol: Abalora – Renan Guedes, Kiki, Radeljić, Kpozo – Luškja (72. Botos), Kyabou, Badolo – Pernambuco, Tejan, Rasheed (89. Ouattara). Trenér: Tomas.
FC Viktoria Plzeň: Staněk – Havel, Hejda, Pernica, Sýkora – Kopic, Kalvach, Bucha (90.+2 Qose), Mosquera (75. Holík) – Kliment (75. Trusa), Chorý (67. Dedič). Trenér: Bílek.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME